Τα Αμερικανάκια νομίζουν ότι το μπέικον είναι φυτό και οι τηγανητές πατάτες κρέας

Αγελάδες, γουρούνια και κοτόπουλα κατηγοριοποιήθηκαν ως μη βρώσιμα από το 77%, 73% και 66% των παιδιών.
Ολα τα φαγητά ζωικής προέλευσης - με μοναδική εξαίρεση το γάλα - κατηγοριοποιήθηκαν λάθος από τουλάχιστον το 30% των παιδιών.
Tim Bieber via Getty Images
Ολα τα φαγητά ζωικής προέλευσης - με μοναδική εξαίρεση το γάλα - κατηγοριοποιήθηκαν λάθος από τουλάχιστον το 30% των παιδιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Enviromental Psychology, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών στις ΗΠΑ αγνοεί την προέλευση των αγαπημένων του φαγητών.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 176 παιδιών, ηλικίας από τριών έως επτά ετών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πιστεύουν ότι το μπέικον δεν προέρχεται από κάποιο ζώο, αλλά από κάποιο είδος μυθικού φυτού.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα, κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να κατηγοριοποιήσουν 13 φαγητά ανάλογα με την φυτική ή ζωική προέλευσή τους.

Οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν σε σχέση με το μήλο. Μόνο το 16% δήλωσε ότι προέρχεται από κάποιο ζώο. Από′ κει και πέρα, όμως, τα πράγματα πήραν την κατηφόρα.

«Ολα τα φαγητά ζωικής προέλευσης - με μοναδική εξαίρεση το γάλα - κατηγοριοποιήθηκαν λάθος από τουλάχιστον το 30% των παιδιών» τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας. «Σε σχέση με τα κρέατα, ποσοστό από 36-41% πίστευε ότι τα χάμπουργκερ, τα χοτ ντογκ και το μπέικον προέρχονται από φυτά. Ακόμα και τα νάγκετ κοτόπουλου κατηγοριοποιήθηκαν ως φυτά από το ένα τρίτο των παιδιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα.»

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά τα πήγαν λίγο καλύτερα σε σχέση με τα φαγητά φυτικής προέλευσης. Μετά τα μήλα, τα περισσότερα έδωσαν την σωστή απάντηση και για τα καρότα.

Ωστόσο, η μεγάλη εξαίρεση ήταν οι τηγανητές πατάτες. Πάνω από το 46% των παιδιών πίστευαν ότι προέρχεται από κάποιο ζώο.

Ακόμα πιο απίστευτο ήταν το αποτέλεσμα του δεύτερου μέρους της έρευνας, που ζητούσε από τα παιδιά να πούν τι είναι βρώσιμο και τι όχι. Αγελάδες, γουρούνια και κοτόπουλα κατηγοριοποιήθηκαν ως μη βρώσιμα από το 77%, 73% και 66% των παιδιών.

Για τους ερευνητές, όμως, το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν ιδέα τι πραγματικά έτρωγαν, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

«Σε αντίθεση με τους ενήλικες, που έχουν χτίσει ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων για την κατανάλωση των ζώων, τα παιδιά φαίνονται αφελή» καταλήγουν οι ερευνητές, που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Furman. «Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά τρώνε κρέας χωρίς να το ξέρουν και το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υιοθέτηση χορτοφαγικής δίαιτας από την παιδική ηλικία.»

Στην πραγματικότητα, όμως, τα παιδιά δεν έκαναν λάθος. Μεγαλώνουν σ′ έναν κόσμο όπου τα πάντα πια είναι φτιαγμένα από φυτά - συμπεριλαμβανομένου και του μπέικον.