To απροσδόκητο σύμπτωμα που μαρτυρά ότι πρέπει να μας δει άμεσα καρδιολόγος

Φαίνεται τόσο αθώο... Αλλά η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη θεραπεία.
ABRAHAM GONZALEZ FERNANDEZ via Getty Images

Στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει να πηγαίνουμε στον γιατρό συχνά-πυκνά. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Κι όμως, υπάρχει ένα σύμπτωμα που μπορεί να μαρτυρά πρόβλημα στην καρδιά, αλλά πολλοί δεν του δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε.

Το φαινομενικά αθώο σύμπτωμα για το οποίο πρέπει να επισκεφτoύμε έναν καρδιολόγο, σύμφωνα με τον δρ. Σάνον Γουίνακορ, είναι η δυσφορία στο στήθος.

Συχνά, προειδοποιεί ο δρ Γουίνακουρ, ενώ συνδέουμε τη δυσφορία στο στήθος με τη δυσπεψία, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου. Ο ίδιος προσθέτει ότι ένας δυνατός πόνος μπορεί να είναι ακόμα και σημάδι μιας ήπιας καρδιακής προσβολής και πως οι ασθενείς δεν επιβιώνουν πάντα από τέτοια ύπουλα καρδιακά επεισόδια.

Γι′ αυτό είναι πάντα προτιμότερο να απευθυνθούμε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όταν αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Η δυσφορία στο στήθος είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της καρδιακής νόσου, που προκύπτει όταν είναι φραγμένες οι αρτηρίες της καρδιάς», σημειώνει ο δρ Γουίνακουρ.

Εάν λοιπόν αντιμετωπίζουμε πόνο στο στήθος, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στη συνέχεια, ο γιατρός μπορεί να μας παραπέμψει σε έναν καρδιολόγο, εάν χρειαστεί.

Ο ίδιος συνιστά να επισκεφτούμε πρώτα έναν πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αντί να πάμε απευθείας στον καρδιολόγο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για τη δυσφορία στο στήθος, συμπεριλαμβανομένων γαστρεντερικών ή μυοσκελετικών προβλημάτων.

Ωστόσο, εάν η ενόχλησή εμφανίζεται όταν κινούμαστε και υποχωρεί με την ανάπαυση, αυτό είναι σημαντικό σημάδι ότι ο πόνος σχετίζεται με καρδιακό πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, ιδίως εάν είμαστε καπνιστές, διαβητικοί ή άνω των 45 ετών ή άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, και έχουμε οικογενειακό ιστορικό πρόωρου θανάτου, θα πρέπει να πάμε αμέσως στον γιατρό.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εάν έχουμε υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας στο στήθος και της χημειοθεραπείας και το εάν υποφέρουμε από αυτοάνοσες ασθένειες.

Τι να περιμένουμε από το ραντεβού με τον γιατρό

Εάν όντως επισκεφτούμε έναν καρδιολόγο, πιθανότατα θα μας μετρήσει την αρτηριακή πίεση, το βάρος και τον καρδιακό ρυθμό. Ανάλογα με τα συμπτώματα ο γιατρός μπορεί να μας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως τεστ αντοχής, υπερηχογράφημα καρδιάς ή πρόσθετες εξετάσεις αίματος.

Kαι μια συμβουλή για το τέλος...

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αποχή από το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση.

Κανείς δεν ξέρει το σώμα μας καλύτερα από εμάς. Εάν λοιπόν αισθανόμαστε κάτι παράξενο, ό,τι και να λένε οι γύρω μας, το να ευθυγραμμιζόμαστε με την πρόληψη μόνο κακό δεν μας κάνει.

(Mε πληροφορίες από parade).