Το Διεθνές Δικαστήριο αποφασίζει για μέτρα- «φρένο» στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η Νότια Αφρική έχει κατηγορήσει το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία. Σκληρές μάχες στη Χαν Γιούνις.
via Associated Press

Το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή σχετικά με μέρος της προσφυγής κατά του Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα από τη Νότια Αφρική, η οποία το κατηγορεί πως διαπράττει γενοκτονία.

Το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να καταλήξει σε απόφαση για έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των οποίων το Ισραήλ θα καλείται να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής. Και οι δύο χώρες έχουν παρουσιάσει τις απόψεις τους από τότε που έγινε η προσφυγή, με το Ισραήλ να απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Μια απόφαση σε βάρος του Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιβληθεί από το δικαστήριο, μα θα είχε πολιτική σημασία στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς, ο οποίος «πυροδοτήθηκε» από άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς, ενώ απήχθησαν γύρω στα 250 άτομα ως όμηροι. Ακολούθησαν τα αντίποινα από το Ισραήλ, με σφοδρότατους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς στη Γάζα, έχουν αφήσει πίσω πάνω από 25.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το δικαστήριο εννιά μέτρα, περιλαμβανομένου του τερματισμού της στρατιωτικής δραστηριότητας από το Ισραήλ, ενώ εξετάζεται η κατηγορία περί γενοκτονίας. Σύμφωνα με το ΒΒC, απόφαση σχετικά με αυτό δεν αναμένεται να προκύψει για πολύ καιρό- πιθανώς χρόνια.

Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα στις κατηγορίες περί γενοκτονίας, κατηγορώντας τη Νότια Αφρική πως διαστρεβλώνει την αλήθεια. Όπως λέει, έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και στοχεύει μαχητές της Χαμάς, όχι Παλαιστίνιους αμάχους. Ζήτησε από τους δικαστές να απορρίψουν το αίτημα της Νότιας Αφρικής, λέγοντας πως βασίζεται σε «εξαιρετικά διαστρεβλωμένους» και αβάσιμους ισχυρισμούς περί ανύπαρκτης γενοκτονίας.

Σημειώνεται πάντως πως πρακτικά το δικαστήριο βγάζει αποφάσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα, καθώς δεν έχει μέσο επιβολής τους. Παρόλα αυτά, αν αποφασίσει σε βάρος του Ισραήλ, θα αυξηθεί η πολιτική πίεση στο ίδιο για κατάπαυση πυρός, καθώς και στους συμμάχους του για εξεύρεση λύσης και εγγυήσεις για να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που χρειάζεται.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός αν τη ζητήσει το δικαστήριο της Χάγης, με την προϋπόθεση όμως πως θα συμμορφωθεί προς ενδεχόμενη τέτοια απόφαση και το Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει και επικρίνει τη διαδικασία, πάντως διεξάγει συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα ανακωχή με τη Χαμάς, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων στον θύλακa, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Στο μεταξύ, η Χαν Γιούνις παραμένει θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν. Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιούνις, όπου πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56, 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία καταδίκασε τα πολύνεκρα πλήγματα, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να «τηρεί το διεθνές δίκαιο». H διπλωματία της Γερμανίας δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στη Χαν Γιούνις.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι πήραν τον δρόμο από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, πόλη που γειτονεύει με την Αίγυπτο, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από τους 1,7 εκατ. εκτοπισμένους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ανθρώπινη θάλασσα εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιούνις για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», συνόψισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο περί «αναζήτησης χωρίς τέλος για ασφάλεια» από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις, τη γενέτειρα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή