Το ένα και μοναδικό πράγμα που δεν επιτρέπεται να καταναλώσουμε αμέσως μετά την προπόνηση

Αυτό που τρώμε μετά από μια προπόνηση είναι απαραίτητο για να μας κρατήσει σε κίνηση για το υπόλοιπο της ημέρας.
.
urbazon via Getty Images
.

Μετά από μια ιδιαίτερα εξαντλητική προπόνηση, το μόνο φαγητό που θα ήθελα αμέσως είναι ένα τεράστιο μπολ με πατατάκια, επικαλυμμένα με ξύδι με ένα βουτυρωμένο ψωμί στο πλάι.

Προφανώς, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, αλλά μάλλον το παραπάνω δεν είναι το ιδανικό γεύμα να διαλέξουμε για να διατηρήσουμε την ενέργειά μας για το υπόλοιπο της ημέρας και να βοηθήσουμε το σώμα μας να επεξεργαστεί τη δουλειά που καταβάλλαμε όταν ασκηθήκαμε.

Λοιπόν, τι είναι καλύτερο να τρώμε μετά την άσκηση και πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τις προπονήσεις που έχουμε κάνει;

Το καλύτερο φαγητό να καταναλώσουμε μετά την άσκηση

Οσον αφορά τα καλά νέα, οι ειδικοί υγείας στο ZOE είπαν: «Εάν διατηρούμε μια καλής ποιότητας, ποικίλη, φυτική διατροφή και κάνουμε μόνο ήπια έως μέτρια άσκηση, δεν χρειάζεται να τρώμε κάτι διαφορετικό μετά από μια προπόνηση».

Ο Αλεξ Πλατς, ένας από τους ανώτερους προπονητές διατροφής της ZOE, λέει ότι ενώ δίνουμε υπερβολική έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης , η ιδέα ότι η μη κατανάλωση πρωτεΐνης μετά από μια προπόνηση την κάνει χάσιμο χρόνου είναι μύθος.

Και προσθέτει: «Η συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να είναι πιο σημαντική για την αποκατάσταση απ′ ότι το χρονοδιάγραμμα.

«Ωστόσο, η κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε πρωτεΐνες πριν ή μετά την προπόνηση μπορεί να είναι μια καλή συνήθεια για την επίτευξη των καθημερινών στόχων».

Ο Πλατς επισημαίνει επίσης ότι τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι εξίσου αποτελεσματικές για τη μυϊκή οικοδόμηση, αλλά φροντίζει να προσθέσει: «Μπορεί να χρειαστεί να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών πηγών για να έχουμε το ίδιο επίπεδο συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης [όπως παρέχουν οι ζωικές πηγές ]”

Οπότε, ποια είναι τα καλύτερα, πλούσια σε πρωτεΐνη, εδέσματα;

Σύμφωνα με το BBC Good Food, τα, πλούσια σε πρωτεΐνη εδέσματα περιλαμβάνουν:

  • Αυγά
  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Ψάρι και θαλασσινά
  • Κοτόπουλο και γαλοπούλα
  • Σόγια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Χοιρινό
  • Φασόλια και όσπρια
  • Τόφου και τέμπε

Τι ΔΕΝ θα πρέπει να καταναλώνουμε μετά την προπόνηση

Ο Πλατς λέει ότι ενώ τρώμε και πίνουμε κανονικά μετά την άσκηση, οι ηλεκτρολύτες μας αντικαθίστανται με φυσικό τρόπο.

Ωστόσο, εάν κάνουμε μεγάλη, έντονη άσκηση, ασκούμαστε κάπου με πολύ ζέστη ή σκοπεύουμε να ασκηθούμε ξανά σύντομα, θα πρέπει να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με την επανυδάτωσή μας και την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών.

Ενώ ένα αθλητικό ποτό θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση, ο ίδιος προειδοποιεί ότι μερικά από αυτά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Εάν επιλέγουμε αθλητικά ποτά, ο ίδιος μας προτρέπει να τα ελέγξουμε για πρόσθετα, γλυκαντικά και τεχνητά χρώματα.

Εναλλακτικά, προτείνει: «Η παρασκευή σπιτικών σμούθις φρούτων ή λαχανικών (ενδεχομένως με λίγο πρόσθετο αλάτι, αν κάναμε μια πολύ μεγάλης διάρκειας, έντονη ή ζεστή άσκηση) μπορεί να είναι μια καλή επιλογή».

Καλές πηγές ηλεκτρολυτών

Το ZOE συνιστά τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά για την αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών χωρίς να καταναλώσουμε αθλητικό ποτό

Νάτριο: χυμοί λαχανικών, τυρί, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τουρσί

Κάλιο: αβοκάντο, μπανάνες και γλυκοπατάτα

Μαγνήσιο: μαύρη σοκολάτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και σπόροι

Χωρίδια: γαρίδες, φύκια και οποιαδήποτε τροφή πλούσια σε νάτριο

Ασβέστιο: μπάμιες, λάχανο, γαλακτοκομικά, αμύγδαλα και εμπλουτισμένο φυτικό γάλα

Μήπως είναι ώρα να επαναξιολογήσουμε τα αγαπημένα μας φαγητά μετά την προπόνηση;