Το κεφάλι ενός διαβοήτου κατά συρροήν δολοφόνου και ληστή διατηρείται σε βάζο από το 1841

Ο Ντιόγο Αλβες αφού πρώτα λήστευε τα θύματά του, στην συνέχεια πετούσε τα πτώματά τους πάνω από την πλευρά ενός υδραγωγείου ύψους 65 μέτρων.
To κεφάλι του Ντιόγο Αλβες
To κεφάλι του Ντιόγο Αλβες
TWITTER

Αυτό είναι το κεφάλι του Ντιόγο Άλβες. Ομως μην σας ξεγελάει το φαινομενικά ήρεμο, σχεδόν αγαθό, αλλά και έκπληκτο βλέμμα του. Ο Ντιόγο ήταν ληστής και ένας βάναυσος κατά συρροή δολοφόνος που δολοφόνησε περίπου εβδομήντα ανθρώπους μεταξύ 1836 και 1839, στο Aqueduto das Águas Livres (Υδραγωγείο Ελεύθερων Νερών) πάνω από την κοιλάδα Αλκάνταρα στην Πορτογαλία.

Ο Ντιόγο πρώτα λήστευε τα θύματά του και στη συνέχεια πετούσε τα πτώματά τους πάνω από την πλευρά του υδραγωγείου ύψους 65 μέτρων. Αρχικά, η τοπική αστυνομία πίστευε ότι αυτός ο αρκετά εντυπωσιακός αριθμός ανεξήγητων θανάτων οφειλόταν σε αυτοκτονίες. Όταν η πρόσβαση στο υδραγωγείο έκλεισε για να αποφευχθούν άλλες «αυτοκτονίες», ο Ντιόγο σχημάτισε μια συμμορία και έστρεψε την προσοχή του στα σπίτια του πληθυσμού της κοιλάδας. Μετά από επιδρομή στο σπίτι ενός τοπικού γιατρού, όπου ο Ντιόγο δολοφόνησε τέσσερις από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό τον Φεβρουάριο του 1841.

Η εκτέλεσή του συνέπεσε με την άνοδο της ψευδοεπιστήμης της φρενολογίας. Προτάθηκε από τους γιατρούς να διατηρηθεί το κεφάλι του Ντιόγκο σε φορμαλδεΰδη για εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν σημάδια ή ανωμαλίες στο σχήμα του κρανίου του που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί διέπραξε τόσο φρικτά εγκλήματα. Αυτό μπορεί να μοιάζει εντελώς άκυρο σήμερα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική επιθυμία να βρεθεί κάποια φυσική αιτία συμπεριφοράς δεν είναι κάτι νέο. Μόλις μόλις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν τμήματα του εγκεφάλου που αφαιρέθηκαν από το κρανίο του εκτελεσμένου Ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Αυτή η φαιά ουσία εξετάστηκε σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν υπήρχε κάποια φυσική αιτία για τις αντισημιτικές και ρατσιστικές πεποιθήσεις του Ντούτσε.

TWITTER

Το καλοδιατηρημένο κεφάλι του Ντιόγο διατηρείται ακόμα σε ένα γυάλινο βάζο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.