Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2023

Με πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο.
Η Μαρία Κάλλας σε συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου, εν όψει της πολυαναμενόμενης επιστροφής της στο Covent Garden, 30 Ιανουαρίου 1957. (AP Photo/Marqueton)
Η Μαρία Κάλλας σε συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου, εν όψει της πολυαναμενόμενης επιστροφής της στο Covent Garden, 30 Ιανουαρίου 1957. (AP Photo/Marqueton)
via Associated Press

Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πύλες του στην καρδιά της Αθήνας το καλοκαίρι του 2023, εκατό χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής σοπράνο.

Το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην οικουμενική Ελληνίδα, στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 44, το οποίο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και θα στεγάσει πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο, ενώ επιπλέον - σύμφωνα και με την τρέχουσα μουσειολογική τάση -θα προσφέρει μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

O δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αποδέχθηκε μία ιδιαίτερα σημαντική δωρεά από τον πρόεδρο του «Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας», Κώστα Πυλαρινό, ο οποίος δωρίζει στο Μουσείο, από την προσωπική συλλογή του, πενήντα εμβληματικά προσωπικά αντικείμενα της παγκόσμιας ιέρειας της όπερας.

Μεταξύ των σπάνιων κειμηλίων που περιλαμβάνονται στη δωρεά είναι αντικείμενα της ίδιας της Κάλλας, όπως το ιδιόχειρο λεύκωμά της από το σχολείο, εννέα τιμητικά μετάλλια και δίπλωμα του 1961 από τον Δήμο Αθηναίων, φορέματα και αξεσουάρ από τη σκηνή και τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, βιβλία και παρτιτούρες με σημειώσεις της, φωτογραφίες και προσωπογραφίες της.

Η Κάλλας χειροκροτείται μετά την πρώτη εμφάνιση της στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, 17 Σεπτεμβρίου 1959. (AP Photo)
Η Κάλλας χειροκροτείται μετά την πρώτη εμφάνιση της στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, 17 Σεπτεμβρίου 1959. (AP Photo)
via Associated Press

«Είμαι ευγνώμων στον Κωνσταντίνο και τη Βικτώρια Πυλαρινού, οι οποίοι έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, θέλησαν να μάς δωρίσουν όχι μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα αλλά και μια δυνατή “γεύση” για το ποια πραγματικά ήταν η Μαρία Κάλλας. Είναι ακόμη πιο τιμητικό για εμάς ότι ο κ. Πυλαρινός και η οικογένειά του, παρότι δέχθηκαν πολλές δελεαστικές προτάσεις από το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις που τούς ζήτησαν να αξιοποιήσουν τη συλλογή τους, εκείνοι παρέμειναν πιστοί στην Αθήνα, επιλέγοντας συνειδητά να κληρονομήσει η πόλη μας το πολύτιμο αυτό υλικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Κώστας Πυλαρινός, από την πλευρά του, τόνισε: «Η Συλλογή αυτή προστατεύτηκε για 45 χρόνια, με πολύ κόπο, σεβασμό και αγάπη, και σήμερα παραδίδεται στον Δήμο Αθηναίων για να προστεθεί στα εκθέματα του Μουσείου και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δωρεές αντικειμένων της Κάλλας από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Τα πρώτα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου αποκτήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων το 2000 με τη συμμετοχή του σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Στη συνέχεια, η Συλλογή εμπλουτίστηκε με δωρεές αντικειμένων που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας και τα οποία ο Δήμος Αθηναίων είχε την τιμή να δεχθεί από πολλούς φορείς και ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκτός από τη δωρεά Πυλαρινού, ο Δήμος Αθηναίων έχει δεχθεί δωρεές δεκάδων ιδιωτών και φορέων για να εμπλουτιστούν τα εκθέματα του Μουσείου. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής: Ε.Λ.Ι.Α (Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο), Athenaeum, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, ΕΛΤΑ, VictoryMedia, τους εκδοτικούς οίκους Αίολος, Ψυχογιός, Έλιξ, Ηλέκτρα, Swarovski, Καστανιώτης, Ανατολικός και Ζαχαρόπουλος, ο .κ. Φώτης Παπαθανασίου, η κυρία Ελένη Δανιηλίδου Σκουρλή, οι καλλιτέχνες Ναταλία Μελά, Σόρογκας Σωτήρης, Φασιανός Αλέκος, Μυταράς Δημήτρης, Σκουλάκης Δημήτρης, Τέτσης Παναγιώτης, Νίκος Γιάννης, Σταθόπουλος Γιώργος, Τζανουλίνος Πραξιτέλης και τους ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, Warner Classics, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου), Metropolitan Opera, The Dallas Opera House, Αrena di Verona, Teatro la Fenice και τον κ. Cosimo Capanni, καθώς επίσης και για τα μακροχρόνια χρησιδάνεια τους το Ωδείο Αθηνών, Athenaeum, το Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο), και το αρχείο του Νίκου Διομήδη Πετσάλη.

Τιμώντας το ιστορικό Σωματείο «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας», που ίδρυσε η ίδια η καλλιτέχνις το 1963, και στο πλαίσιο της ευρύτερης έμπρακτης πολιτιστικής στήριξης του λυρικού θεάτρου, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει στο Σωματείο, μια ετήσια υποτροφία σε σπουδαστές λυρικού θεάτρου και μία παράσταση το χρόνο στο «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».

Δημοφιλή