Το ΝΑΤΟ "κατέβασε" την ανάρτηση με τις ευχές στην Τουρκία μετά το ελληνικό αυστηρό διάβημα

Πρακτικά το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων που εδρεύει στην Σμύρνη συνεχάρη για την νίκη των Τούρκων επί των ελληνικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία το 1922.
NurPhoto via Getty Images

Το ΝΑΤΟ ”κατέβασε” την ανάρτηση του νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη αναφορικά με την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Προηγήθηκε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος είχε τονίσει ότι «η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη».

«Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η σχετική ανάρτηση του LANDCMD ανέφερε: «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης. Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού, για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Αν η ανάρτηση μπορεί να φαντάζει αθώα και τυπική, για την Ελλάδα είναι προκλητική καθώς κατά την συγκεκριμένη εθνική εορτή της Τουρκίας την 30η Αυγούστου στην γείτονα εορτάζεται η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922 στη Μικρά Ασία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι «η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα