ΤΟ BLOG
17/08/2020 10:47 EEST | Updated 17/08/2020 10:47 EEST

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Aν μου ζητούσε κάποιος να του πω προσωνύμια της Παναγίας, με τίποτα δεν θα θυμόμουν όσα μνημόνευσε στο μήνυμα του για τον Δεκαπενταύγουστο o Αλέξης Τσίπρας.

NurPhoto via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου Ιούνιος 2020. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. June 11, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα διατηρώ μία σχέση με την εκκλησία, εξομολογούμαι, εκκλησιάζομαι και πηγαίνω και αρκετά συχνά στο Άγιο Όρος. Παρόλα αυτά, αν μου ζητούσε κάποιος να του πω προσωνύμια της Παναγίας, με τίποτα δεν θα θυμόμουν όσα μνημόνευσε στο μήνυμα του για τον Δεκαπενταύγουστο ο - κατά τα δικά του λεγόμενα – άθεος, Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθώντας το άλλοτε success story του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair και διαθέτοντας επίσης επικοινωνιακό χάρισμα ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε μία τακτική που έβαλε στο περιθώριο την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και κέρδισε την εξουσία.

Αναφέρω τον Tony Blair γιατί και αυτός, όπως ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο χωρίς επιστροφή όταν, πολύ απλά, έχασε την αξιοπιστία του. Ο Blair το κατάλαβε και αποσύρθηκε, ο κ.Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να επανακάμψει. Δεν μπορεί γιατί δεν έχει καν αντιληφθεί ότι σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει να φανεί αρεστός σε όσο μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού γίνεται, καταφέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν «γράφει» πια ούτε στον φακό, το μεγάλο του ατού, κάποτε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όπως και στο Εργατικό κόμμα της Βρετανίας στη δύση του Blair, είναι το πάλαι ποτέ πλεονέκτημά του: Ο αρχηγός του.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχει απολέσει κάθε ιδεολογικό στίγμα στο βωμό της άγρας ψήφων, είτε μέσω σύμπλευσης με ανθρώπους με αντίθετη ή και καθόλου ιδεολογία που κάποτε τους ένωσε η δίψα για εξουσία , είτε μέσω της υιοθέτησης οποιουδήποτε αφηγήματος, όπως το χθεσινό του , που πραγματικά θα ζήλευε και ο επίτροπος της ενορίας μου. Το λάθος του όμως είναι ότι ο μεσαίος χώρος που θέλει να ξανακερδίσει από τον κ. Μητσοτάκη διαθέτει το ένστικτο και την αντιληπτική ικανότητα να τον πάρει χαμπάρι, και τον έχει. ΄

Η διαφορά του κ. Μητσοτάκη είναι ότι από την αρχή έθεσε κόκκινες γραμμές και δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί. Ξέρει ότι δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους. Πρωθυπουργός είσαι, όχι παγωτατζής. Παραδέχεται επίσης τα λάθη του, σε αντίθεση με τον κ.Τσίπρα.

Είναι σαφώς δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει σελίδα και δεν θα το κάνει εύκολα. Έχει κερδίσει την εξουσία με τον κ.Τσίπρα και οι επικοινωνιολόγοι του έχουν αντικαταστήσει τους θεωρητικούς της Αριστεράς στην ιδεολογική ιεράρχηση. Έχει όμως ορίζοντα δεκαετούς αγρανάπαυσης μπροστά του. Θα πρέπει να αρχίσει να το σκέφτεται.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.