22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
02/12/2020 12:01 EET

To Slack εξαγοράζεται από τη Salesforce για 27,7 δισ. δολάρια

Πλέον υπάγεται σε έναν μεγαλύτερο «παίκτη», σε καλύτερη θέση για να ανταγωνιστεί τη Microsoft και το Teams.

Stephen Lam via Getty Images

Η Salesforce συμφώνησε στην εξαγορά του Slack- της γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων και επικοινωνίας για χώρους εργασίας- για 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια από τις μεγαλύτερης κλίμακας εξελίξεις τέτοιου είδους μέσα στα τελευταία χρόνια.

Ο Μαρκ Μπένιοφ, επικεφαλής της Salesforce, έκανε λόγο για ένα «τέτοιο ταίριασμα»: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο ίδιος εδώ και καιρό πιέζει για επέκταση της γκάμας των προϊόντων λογισμικού που προσφέρει η εταιρεία του, ειδικά απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό – με τον κολοσσό της Microsoft να είναι μεταξύ των πιο επίφοβων ανταγωνιστών.

Η εξαγορά λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας μεγάλης στροφής προς την τηλεργασία, δεδομένης της πανδημίας Covid-19- με εργαλεία όπως το Slack να έχουν την τιμητική τους.

Το Slack, που είχε ιδρυθεί το 2009, απέκτησε ένα μεγάλο κοινό σε μεγάλο βαθμό χάρη στα group chats του, που παρέχουν μια εναλλακτική πρόταση στο email. Όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019, η αξία του υπολογιζόταν στα 20 δισ. δολάρια. Ωστόσο οι μετοχές του υποχώρησαν αργότερα, και το ίδιο δεν έχει σημειώσει την αλματώδη άνοδο που έχουν δει άλλες εταιρείες φέτος.

Η εταιρεία, που είχε περίπου 12,5 εκατ. χρήστες κατά τα τέλη του Μαρτίου, αντιμετώπιζε δυσκολίες απέναντι στο Microsoft Teams, που είχε παρουσιαστεί το 2016 και πλέον έχει πάνω από 100 εκατ. χρήστες.

Όπως σημειώνει το BBC, αν και το Slack στην αρχή είχε φανεί να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του στην εν λόγω «αρένα», η Microsoft αποδείχθηκε- όπως ήταν αναμενόμενο- πολύ ισχυρός αντίπαλος: Μεταξύ των στρατηγικών που χρησιμοποίησε ήταν να αρχίσει να προσφέρει το Microsoft Teams μαζί με το Office της. Πλέον το Teams έχει δεκαπλάσιους περίπου χρήστες.

Το Slack κατηγορεί τη Microsoft πως εκμεταλλεύεται την ισχύ της για να ασκήσει πίεση στους ανταγωνιστές- και, σύμφωνα με το BBC, η εξαγορά αυτή θα έπρεπε να εκλαμβάνεται και σε αυτό το πλαίσιο, καθώς πλέον υπάγεται σε ένα ισχυρότερο «παίκτη», που είναι σε καλύτερη θέση να ανταγωνιστεί τη Microsoft.