Το Βατικανό θεωρεί πως υπάρχει έλλειψη εξορκιστών και γι'αυτό αποφάσισε να εκπαιδεύσει μερικούς για να σώσουν τον κόσμο

Το Βατικανό θεωρεί πως υπάρχει έλλειψη εξορκιστών και γι'αυτό αποφάσισε να εκπαιδεύσει μερικούς για να σώσουν τον κόσμο
Antagain via Getty Images

Το τελετουργικό του εξορκισμού μπορεί να θεωρείται μια ξεπερασμένη πρακτική από τους περισσότερους, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για το Βατικανό, αφού όπως πρόσφατα ανακοίνωσε, διοργανώνει σειρά μαθημάτων ώστε ιερείς να μυηθούν στις αρχές του εξορκισμού.

Κι ακόμα κι αν οι προοδευτικοί αντιμετωπίζουν την πραγματοποίηση εξορκισμών ως μια oπισθοδρομική τάση, οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σημειώνουν πως το 2018 έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των περιστατικών που απαιτείται η παρέμβαση εξορκιστή.

Ένα από τους πρωταρχικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει τους ιερείς να διακρίνουν αν το πρόβλημα του εκάστοτε ανθρώπου σχετίζεται με την ψυχική υγεία ή με κάτι υπερφυσικό και έτσι να τον καθοδηγήσουν σωστά ώστε να λάβει την κατάλληλη βοήθεια.

Παράλληλα απώτερος σκοπός είναι η ανταπόκριση στα αιτήματα των πιστών με εκπαιδευμένους ιερείς και η καταπολέμηση του φαινομένου των αυτοδίδακτων εξορκιστών που κάνουν κακό στους πιστούς.

Να σημειωθεί πως η Καθολική Εκκλησία αναφέρει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τη συνδρομή της επειδή αισθάνονται πως υποφέρουν από κάποιο υπερφυσικό κακό.

O εξορκισμός περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις από την γραφή ενώ τα χέρια του ιερέα βρίσκονται πάνω στο κεφάλι του πιστού. Από πολλούς προτιμάται ο όρος «υπηρεσία απελευθέρωσης» ενώ θεωρείται κομμάτι της ευρύτερης διακονίας της εκκλησίας.

Οι επικριτές του εξορκισμού επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως παρά τα όσα υποστηρίζει η Εκκλησία πολύ συχνά άνθρωποι με ομοφυλοφιλικές τάσεις που πάσχουν από ψυχικές νόσους πέφτουν θύματα ακούσιου εξορκισμού, αφού η οικογένειά τους θεωρεί πως ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός οφείλεται στην παρουσία δαιμονικών υπάρξεων.

Η Alessandra Nucci, Ιταλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί «ανεξάρτητοι εξορκιστές» στην Ευρώπη, γεγονός που αποδίδει στο ότι η Καθολική εκκλησία είχε αγνοήσει τους εξορκισμούς για χρόνια, παρά τις εκκλήσεις των πιστών.

(Mε πληροφορίες από qz.com)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα