ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2021 11:19 EEST | Updated 24/10/2021 11:32 EEST

Το ζώδιο που εμβολιάζεται περισσότερο κατά του κορονοϊού

Δεν το λέμε εμείς, ούτε οι αστρολόγοι. Οι αρχές της Γιούτα μιλούν με στοιχεία (;).

sarayut Thaneerat via Getty Images

Μέχρι τώρα ενημερωνόμασταν από γιατρούς, λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, μιας και πρόκειται για τους καθ′ ύλην αρμόδιους να ενημερώνουν τους πολίτες για ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα.

Τώρα, όμως, έρχεται το τμήμα υγείας της κομητείας Σολτ Λέικ στη Γιούτα των ΗΠΑ να δώσει μια νέα τροπή στα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας - με στοιχεία (;) - το ζώδιο που εμβολιάζεται περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Ακόμη και για αυτούς που δεν πιστεύουν στα... άστρα, η μεγάλη διαφορά που προκύπτει στα ποσοστά εμβολιασμού ανάλογα με το ζώδιο προκαλεί, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ανέλυσαν ανώνυμα δεδομένα για 1,2 εκατομμύρια κατοίκους, παρέχοντας έναν πίνακα με τα λιγότερο και τα πιο εμβολιασμένα ζώδια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Λέοντες ήταν οι πιο εμβολιασμένοι, σε ποσοστό 70%, ακολουθούμενοι από τους Υδροχόους (67%). Οι Σκορπιοί ήρθαν τελευταίοι – μόνο το 46% εμβολιάστηκε, με τους Παρθένους (50%) να είναι προτελευταίοι στη σχετική λίστα.

Για να βγάλει το ποσοστό των εμβολιασμένων ανθρώπων κάθε ζωδίου, η κομητεία έπρεπε να βρει δύο αριθμούς: Πόσοι άνθρωποι από κάθε ζώδιο είναι εμβολιασμένοι και όσα άτομα από κάθε ζώδιο ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή συνολικά.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι οι Σκορπιοί, που εμφανίζονται τελευταίοι, είναι επίσης το πιο συχνό ζώδιο στον πληθυσμό των ΗΠΑ. Συνεπώς, είναι περισσότεροι άρα έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρχουν αρκετοί αρνητές του εμβολίου ανάμεσά τους.

Αντιθέτως, Λέοντες και τους Υδροχόους είναι τα λιγότερο συνηθισμένα ζώδια στον πληθυσμό των ΗΠΑ, αλλά τα υψηλότερα στον πίνακα των εμβολιασμών.

«Προφανώς, δεν είναι εξαιρετικά επιστημονικό γιατί μιλάμε για αστρολογία», παραδέχθηκε ο Νίκολας Ραπ, εκπρόσωπος του τμήματος υγείας του Σολτ Λέικ, προς απογοήτευση των απανταχού θαυμαστών του ωροσκοπίου.

«Υπολογίσαμε τα μαθηματικά αυτά πολύ γρήγορα», είπε, αποκαλύπτοντας ότι η ιδέα για τη μελέτη προέκυψε αφού κάποιος από το τμήμα πληροφορικής αστειεύτηκε σχετικά με την ανάλυση των ποσοστών εμβολιασμού ανά ζώδιο.

«Σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συνεχίσουμε τη συζήτηση γύρω από τον εμβολιασμό, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη κόπωση σχετικά με το θέμα. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να το ακούει. Οπότε [είπαμε] ας βάλουμε μια νέα πτυχή σε αυτό», εξήγησε.

(με πληροφορίες από Guardian)