ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2021 21:48 EEST

Τουλάχιστον 1 στους 500 Αμερικανούς έχουν πεθάνει από COVID-19

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πολύ χειρότερος από ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι ειδικοί.

Στις 29 Μαρτίου 2020, ο Δρ Aντονι Φάουτσι είχε δηλώσει στο CNN ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει μεταξύ 100.000 και 200.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε ότι δεν του άρεσε να κάνει μια πρόβλεψη για «έναν τέτοιο μεταβλητό όριο», δεδομένου ότι «οι εκτιμήσεις πολύ εύκολα να μπορούσαν να βγουν λανθασμένες».

Και αυτή η πρόβλεψη ήταν πράγματι λανθασμένη.

Τουλάχιστον 664.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν πεθάνει από την COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας πριν από περίπου 20 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1 στους 500 ανθρώπους στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό, όπως επεσήμανε για πρώτη φορά το CNN. Περίπου δηλαδή το 0,2% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα υψηλότερος λόγω της έλλειψης τεστ νωρίς στην πανδημία και των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται οι θάνατοι μεταξύ των Πολιτειών. Αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέλυσαν τα δεδομένα των περιπτώσεων από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, υπολόγισε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από τον COVID-19 στις ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα 767.000 σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το σύνολο θα είναι ακόμη υψηλότερο τώρα.

Όταν ο Φάουτσι έκανε την πρόβλεψή του τον Μάρτιο του 2020, ο ιός τρομοκρατούσε κυρίως τη Νέα Υόρκη, όπου είχαν αναφερθεί λιγότεροι από 800 θανάτοι σε εκείνο το διάστημα.

Πολλά, προφανώς, έχουν αλλάξει από τότε. Ο τρέχων απολογισμός των νεκρών μεγάλωσε σε μεγάλο βαθμό από την αποτυχία πολλών Αμερικανών να ακολουθήσουν βασικές οδηγίες δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η λήψη του εμβολίου, μόλις ήταν διαθέσιμο.

Και πέρα από τα στοιχεία θνησιμότητας, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα είναι γνωστό ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό - οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερα από 41 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι στιγμής. Κάπου μεταξύ 10% και 30% αυτών των περιπτώσεων μετατρέπονται σε αυτό που οι γιατροί και οι ασθενείς αποκαλούν μακρά COVID - περιπτώσεις όπου ο ασθενής βιώνει ενίοτε εξουθενωτικά συμπτώματα του για εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση.

Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ο μακροχρόνιος COVID είναι λιγότερο συχνός σε εμβολιασμένα άτομα και πολλά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μόλυνση και τις σοβαρές ασθένειες.

Ως το πρωί της Τετάρτης (15/9), μόλις το 54% των Αμερικανών είχε εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το CDC.