ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/07/2020 15:06 EEST

Τουρίστας καταγγέλλει ρατσιστική επίθεση εναντίον του στο Γκάζι - Κατηγορεί την κυβέρνηση για ανοχή

Διαμαρτύρεται για διακρίσεις από τις αρχές.

Youtube

Στις 7 Ιουλίου ο 28χρονος Δανός πολίτης με καταγωγή από το Αφγανιστάν, Αμχάντ Ουάλιντ Ρασίντι, δέχτηκε επίθεση στο κέντρο της Αθήνας - αυτός και οι φίλοι του - από επτά άτομα, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρεται στο ειδησεογραφικό σάιτ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, The National. Καταγγέλλει τόσο την εν λόγω ρατσιστική επίθεση όσο και την αδράνεια της κυβέρνησης και της αστυνομίας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, επτά άτομα που φώναζαν συνθήματα κατά των προσφύγων χτύπησαν άγρια τους φίλους του Αχμάντ αλλά και τον ίδιο, που είχαν έρθει για τουρισμό. Ο ίδιος έχει μόνο το ένα του πόδι  - το άλλο το έχασε σε πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν - και η επίθεση προκάλεσε σπασμένη μύτη και πιθανή εγκεφαλική βλάβη. 

«Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επιδεινώσει την απογοήτευση μεταξύ των απλών Ελλήνων. Η αστυνομία κατηγορείται για χρήση βίας εναντίον όσων προσπαθούν να περάσουν στη χώρα» αναφέρει η εφημερίδα, αναφέρει το The National. O Αχμάντ ζει τα τελευταία 20 χρόνια στη Δανία, έχοντας χάσει την οικογένειά του. Στα 20 του χρόνια στην Ευρώπη, λέει ότι έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση αλλά ποτέ δεν δέχθηκε σωματική. 

 Σε ξεχωριστή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίθεση,  λέει ότι το προσωπικό της αστυνομίας και του νοσοκομείου αντιμετώπιζε τον ίδιο και τους φίλους του διαφορετικά λόγω του κοινωνικού τους υπόβαθρου. 

«Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων λόγω της κατάστασης της μετανάστευσης και των προσφύγων και λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να νομιμοποιεί ποτέ τη βία, ειδικά όχι από μια κυβέρνηση». συμπληρώνει. 

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο 28χρονος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου μαζί με τη δικηγόρο του θα επισκεφθούν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων για να καταγγείλουν το περιστατικό.   Σκοπεύουν δε, να απευθυνθούν εκ νέου στην αστυνομία για να ρωτήσουν τι σκοπεύει να κάνει για τη σύλληψη των ατόμων που του επιτέθηκαν.  

Επιμένει μάλιστα ότι είναι σε θέση να τους ταυτοποιήσει, καθώς γνωρίζει τα στοιχεία τους μέσω της διεύθυνσης του καταστήματος.  

«Αν χτυπάς έναν άνθρωπο ανάπηρο, έναν άνθρωπο με ένα πόδι, επειδή έχει διαφορετικό χρώμα, αυτό σημαίνει ότι περιφρονείς την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση» πρόσθεσε ενώ επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι αυτό που έζησε αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό.  

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την ανοχή στη ρατσιστική βία.

 

(Με πληροφορίες από το The National/ Efsyn