Τουρκία: Μεγάλη αγωνία για Αμερικανό ερευνητή παγιδευμένο σε σπήλαιο 1.000 μέτρα κάτω από τη Γη

Περισσότεροι από 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γιατροί και έμπειροι σπηλαιολόγοι, συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης.
via Associated Press

Ενας Αμερικανός ερευνητής, του οποίου η υγεία παρουσίασε ξαφνική επιδείνωση σχεδόν 1.000 μέτρα κάτω από την είσοδο ενός σπηλαίου στην Τουρκία, παραμένει παγιδευμένος, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη αγωνία για την τύχη του.

UMIT BEKTAS via Reuters

Ο Μαρκ Ντίκι, ένας 40χρονος έμπειρος σπηλαιολόγος, αρρώστησε ξαφνικά με αιμορραγία στο στομάχι κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μαζί με άλλους στο σπήλαιο Morca, στα βουνά Taurus, της νότιας Τουρκίας.

AFAD via Reuters

Διασώστες από όλη την Ευρώπη έχουν σπεύσει εκεί για να βοηθήσουν στη θεραπεία του Ντίκι και να τον βγάλουν από τη σπηλιά.

UMIT BEKTAS via Reuters

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η υγεία του έχει βελτιωθεί και η επιχείρηση διάσωσής του είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει - μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί ο Ντίκι με φορείο αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα «ζώνης ασφαλείας» για να τον ανεβάσει μέσα από τα στενά ανοίγματα της σπηλιάς.

«Προσπαθούμε να διευρύνουμε τις στενές περιοχές κάνοντας μικρές εκρήξεις», είπε Τούρκος αξιωματούχος.

ITALIAN ALPINE RESCUE via Reuters

Περισσότεροι από 30 διασώστες βρίσκονταν μέσα στη σπηλιά το απόγευμα της Παρασκευής και ομάδες αποτελούμενες από έναν γιατρό και 3-4 ακόμη άτομα μένουν εναλλάξ στο πλάι του Αμερικανού ανά πάσα στιγμή. Στόχος είναι να τον βγάλουν έξω και να νοσηλευτεί το συντομότερο δυνατό.

UMIT BEKTAS via Reuters
UMIT BEKTAS via Reuters

Περισσότεροι από 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γιατροί, παραϊατρικοί και έμπειροι σπηλαιολόγοι από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης.

UMIT BEKTAS via Reuters

Ενα τουρκικό ελικόπτερο βρίσκεται σε ετοιμότητα κοντά στην είσοδο του σπηλαίου.

UMIT BEKTAS via Reuters

Η ομάδα διάσωσης σπηλαίων με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, με την οποία συνδέεται ο Ντίκι, είπε ότι είχε αιμορραγία και έχανε υγρά από το στομάχι του αλλά δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε το ιατρικό πρόβλημα.

UMIT BEKTAS via Reuters

Ο Ντίκι περιγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διασωστών Σπηλαίων ως «ένας εξαιρετικά εκπαιδευμένος σπηλαιολόγος και ο ίδιος διασώστης σπηλαίων», ο οποίος είναι πολύ γνωστός ως ερευνητής σπηλαίων, από τη συμμετοχή του σε πολλές διεθνείς αποστολές.

NATIONAL CAVE RESCUE COMMISSION via Reuters

Ο ερευνητής βρισκόταν σε αποστολή χαρτογραφώντας το σύστημα σπηλαίων Morca βάθους 1.276 μέτρων όταν αντιμετώπισε πρόβλημα περίπου 1.000 μέτρα κάτω από τη Γη.

Δημοφιλή