Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο: Παρενόχληση του ερευνητικού «Nautical Geo»

Τι υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Κλίμα έντασης συνεχίζει να καλλιεργεί η Άγκυρα, στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και εν όψει του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών, προβαίνοντας σε παρενοχλήσεις του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», που διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε τη Δευτέρα πως το συγκεκριμένο σκάφος, υπό σημαία Μάλτας, απομακρύνθηκε από την τουρκική υφαλοκρηπίδα το Σαββατοκύριακο, μετά από προειδοποιήσεις πως την παραβίαζε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν αρχίσει διπλωματικές πρωτοβουλίες με τη Μάλτα και την Ιταλία, τη χώρα των ιδιοκτητών του σκάφους.

«Παρά τις πρωτοβουλίες αυτές από την Τουρκία, το ερευνητικό σκάφος “Nautical Geo” προσπάθησε να εισέλθει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια. Με το που έγινε αυτό, ερωτήθηκε και προειδοποιήθηκε από πλοίο που ανήκει στο τουρκικό ναυτικό» ανέφερε το υπουργείο. «Μετά την είσοδο του σκάφους στην υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια παρά αυτό, το ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε από την τουρκική υφαλοκρηπίδα» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται πως το ίδιο είχε γίνει και ανατολικά της Κρήτης την περασμένη εβδομάδα, για τον ίδιο λόγο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για ασκήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», που επικαλείται πηγές του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, το «Nautical Geo» δέχτηκε φραστικές παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου ενώ προέβαινε σε δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το σκάφος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έχει προγραμματισμένες εργασίες σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και την Κυριακή το μεσημέρι βρισκόταν στα ανοιχτά της Λεμεσού, ενώ την Δευτέρα το πρωί μετακινήθηκε και αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Λάρνακας.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τις «παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την εισβολή και βεβαίως τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας της» και «πιο πρόσφατα, τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε.

«Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, Καθημερινή της Κύπρου, Φιλελεύθερος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή