Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σε εντελώς ελληνική γραμμή οι αποφάσεις της ΕΕ»

Εντονη αντίδραση της Αγκυρας για τα μέτρα σε βάρος της.
ASSOCIATED PRESS

«Οι αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωσή για τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας και κάλεσε την ΕΕ «να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της», όπως την χαρακτήρισε.

«Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» ανέφερε σχολιάζοντας τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, κατηγόρησε την ΕΕ ότι μετέτρεψε τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού και ότι κινείται ως μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων». Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «παρά την προκατειλημμένη αυτή στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία», συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί».

«Είναι γνωστό ότι η ΕΕ στο παρελθόν ποτέ δεν πήρε μέρος σε διμερή ζητήματα που αφορούσαν ισχυρισμούς θαλάσσιων αρμοδιοτήτων των δικών της μελών που συγκρούονταν», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η παρούσα στάση της ΕΕ ουσιαστικά βασίζεται στα στημένα, αβάσιμα και μαξιμαλιστικά επιχειρήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδας σε σχέση με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σφετερίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ακόμη ότι «η Τουρκία θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της κάνοντας τα απαραίτητα βήματα με στόχο να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στις δικές της περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας, όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι αυτό».

Δημοφιλή