ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/02/2018 20:25 EET | Updated 13/02/2018 21:46 EET

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία

«Επικίνδυνοι ελιγμοί από το ελληνικό σκάφος»

POOL New / Reuters

Το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού που εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια πραγματοποιούσε «επικίνδυνους ελιγμούς», υποστήριξε το τουρκικό ΥΠΕΞ το απόγευμα της Τρίτης, μετά από το σχετικό διάβημα και την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Αξόι, δήλωσε πως η ελληνική ανακοίνωση «παραπλανά την ίδια την ελληνική κοινή γνώμη» και «διαστρεβλώνει τα γεγονότα, όπως πάντα».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η Άγκυρα ήρθε η ίδια σε επαφή με την Αθήνα σχετικά με τους «επικίνδυνους ελιγμούς» του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού, πληροφορώντας πως η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί συνεχιζόμενη εχθρική συμπεριφορά από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε πως οι βραχονησίδες των Ιμίων («Καρντάκ») είναι τουρκικές. 

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπλάνησε την κοινή γνώμη της, όπως έχουμε συνηθίσει, και διαστρέβλωσε τα γεγονότα, όπως πάντα. Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός του υπουργείου μας κάλεσε τον γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τα περιστατικά που προκλήθηκαν χθες το βράδυ από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, εξαιτίας των επικίνδυνων ελιγμών τους κοντά στα Καρντάκ, που υπάγονται στην κυριαρχία της Τουρκίας. Ο υφυπουργός αποσαφήνισε πως οι εχθρικές ενέργειες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονται σε αέρα και θάλασσα, κάτι που δεν θα ανεχτούμε, και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στο Αιγαίο δεν είναι προς τα συμφέροντα των δύο χωρών. Επίσης τόνισε πως η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να δώσει τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες». 

Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου» τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Στην αρχική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφερόταν πως  «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

 «Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost