ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/10/2018 10:52 EEST | Updated 24/10/2018 22:00 EEST

Απειλητική προειδοποίηση από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας: Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα από την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS

Νέα «προειδοποιητικά πυρά» εκτοξεύει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή την ελληνική απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, 24 ώρες μετά την παρέμβαση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ακάρ δηλώνει ότι η Τουρκία «δεν θα ανεχθεί κανένα ελληνικό τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα 12 μιλιών ο Χ.Ακάρ είπε ότι αν ληφθούν αποφάσεις που είναι αντίθετες στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σημειώνοντας ότι «η ελπίδα μας είναι να μην παραβιασθούν τα δικαιώματα του ενός ή του άλλου, να υπάρξει σεβασμός στις συμφωνίες και να επικρατεί η σωφροσύνη». Στην περίπτωση που θα ληφθεί μία απόφαση η οποία είναι αντίθετη στις συμφωνίες, στο διεθνές δίκαιο και στην καλή γειτονία είναι ξεκάθαρο το τι θα πράξουμε. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε επ΄ ουδενί κανένα τετελεσμένο σε αυτό το θέμα», προσέθεσε.

Σχετικά με το “Barbaros” δήλωσε: «Τα πολεμικά πλοία μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη προστασία στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μία νέα παρενόχληση. Οποιοδήποτε σχέδιο, σε αυτή την περιοχή, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ”ΤΔΒΚ”, δεν έχει πιθανότητα και δυνατότητα επιβίωσης η επιτυχίας».

Ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, πήρε την σκυτάλη από τον Τούρκο υπουργό ’Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Σχολιάζοντας την υποτιθέμενη παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ο Ναμί είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθήσει να δοκιμάσει την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Προειδοποίησε δε ότι «από εδώ και πέρα η αντίδραση θα είναι ακριβώς η ίδια σε περίπτωση παρενόχλησης».

Η Λευκωσία απάντησε, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι «παράνομες» και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί σε τεχνητή ένταση, που στήνεται στην ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε και ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με συνεργασίες με σημαντικές διεθνείς εταιρείες και κράτη, εφαρμόζεται προς όφελος όλου του λαού, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το «Μπαρμπαρός», επί του παρόντος, δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές μετέφεραν αργά χθες το βράδυ την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει τη διαδικασία επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με νομοθετική διαδικασία.