ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/08/2018 15:10 EEST | Updated 09/08/2018 16:15 EEST

Τον νέο θεσμό για την Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πώς θα ονομάζεται και πόσο θα κοστίσει η υλοποίησή του

Eurokinissi

Την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών η οποία θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για ένα νέο φορέα ο οποίος θα βασιστεί στο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Ο διοικητής του νέου φορέα θα είναι εγνωσμένης εμπειρίας, θα επιλέγεται από ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων και η τοποθέτησή του θα επικυρώνεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών για την ανεύρεση πόρων και ανακοίνωσε ότι έχει διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση του νέου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων και από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η υλοποίηση θα κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το νέο σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του και ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη ριζική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει δώσει εντολή στο γερμανό καθηγητή διεθνούς κύρους, κ. Γκόλνταμερ προκειμένου ο τελευταίος να εκπονήσει έκθεση στην οποία θα προτείνονται όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μην συμβεί ξανά ανάλογη τραγωδία.

Ο καθηγητής θα διερευνήσει και τις αιτίες της έκτασης που πήρε η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.