ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2018 07:15 EEST | Updated 17/08/2018 07:48 EEST

Τραμπ: Δεν θα πληρώσουμε τίποτα στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον

Bloomberg via Getty Images

Τη ρητορική υψηλών τόνων απέναντι στην Τουρκία συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), μέσω Twitter.

Όπως αναφέρει σε tweet του, «η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν τον θαυμάσιο χριστιανό πάστορά μας, από τον οποίο τώρα ζητώ να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας μεγάλος πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου, αλλά “κόβουμε” (μειώνουμε τις σχέσεις μας, κάνουμε περικοπές) με την Τουρκία!».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον. Επίσης, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση τα τουρκικά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, σημείωσε πως η Τουρκία «καλά θα κάνει να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Τραμπ ως προς την επιστροφή στις ΗΠΑ Αμερικανών που έχουν φυλακιστεί άδικα σε ξένες χώρες».

Επίσης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς αποσαφήνισε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν άρση των δασμών στον χάλυβα ακόμα και εάν απελευθερωθεί ο Μπράνσον- αν και, όπως είπε θα μπορούσε να λάβει χώρα άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε δύο ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρεί το πρωί της Παρασκευής στις 5,86 λίρες ανά δολάριο από το επίπεδο των 5,8150 λιρών στο οποίο έκλεισε την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες να τροφοδοτούνται από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχει ανακάμψει από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών, στο οποίο υποχώρησε στις αρχές της εβδομάδας.

Sponsored Post