Τραμπ: Η εξόντωση του Σολεϊμανί απέδωσε «αμερικανική δικαιοσύνη»

Η πρώτη ομιλία του Αμερικανού προέδρου για το 2020 και η υπεράσπιση της απόφασης του για την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου.
ASSOCIATED PRESS

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί σε αεροπορική επιδρομή των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή στο κεντρικό θέμα προεκλογικής του εμφάνισης στο Τολέντο του Οχάιο, επευφημούμενος ηχηρά από χιλιάδες οπαδούς του όταν είπε πως ο θάνατος του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς «έσωσε ζωές» κι απέδωσε «αμερικανική δικαιοσύνη».

Ο Τραμπ αφιέρωσε μεγάλο μέρος του λόγου στην υπεράσπιση της απόφασης και της διαταγής του να δολοφονηθεί ο Σολεϊμανί ενώ επισκεπτόταν την πρωτεύουσα του Ιράκ. Απέρριψε τις επικρίσεις στελεχών των Δημοκρατικών, που θεωρούν πως έκανε υπέρβαση εξουσίας και οδήγησε τις ΗΠΑ στα πρόθυρα νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή όταν διέταξε το πλήγμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον Σολεϊμανί πως ενορχήστρωσε τα βίαια επεισόδια στη διαδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στα οποία πρωταγωνίστησαν ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί, μέλη οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετά τους αμερικανούς βομβαρδισμούς στους οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»).

Ο Τραμπ, ο οποίος τονίζει συχνά την υποστήριξή του προς τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι εάν δεν έστελνε Aμερικανούς στρατιωτικούς να προστατεύσουν την πρεσβεία, οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να είχαν εισβάλει, να είχαν σκοτώσει Αμερικανούς ή να είχαν πάρει ομήρους, όπως είχε συμβεί το 2011 στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν είχε σκοτωθεί ο Aμερικανός πρεσβευτής.

«Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά ανέλαβαν τολμηρή και αποφασιστική δράση για σώσουν ζωές Αμερικανών και να αποδώσουν αμερικανική δικαιοσύνη», είπε.

Η χθεσινή ομιλία του Τραμπ στο Τολέντο, ήταν η πρώτη που έκανε ο Aμερικανός πρόεδρος το 2020, χρονιά εκλογών, γεγονός διόλου τυχαίο. Η Πολιτεία Οχάιο είναι κρίσιμη για να κερδίσει δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο. Το 2016, είχε επικρατήσει με διαφορά 8 εκατοστιαίων μονάδων, αποσπώντας από τους Δημοκρατικούς μια Πολιτεία όπου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει το 2008 και το 2012.

Ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του λένε πως ο Σολεϊμανί σχεδίαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιήσει κάποια απόδειξη για αυτό.

«Τον σταματήσαμε, και τον σταματήσαμε γρήγορα, πριν αναλάβει δράση», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον ιρανό υποστράτηγο. Παρουσίασε την εξόντωση του Σολεϊμανί ως μέρος της σκληρής στάσης του έναντι των εχθρών των ΗΠΑ και ως παράδειγμα του πόσο πιο ισχυρός είναι ο αμερικανικός στρατός αφότου ανέλαβε.

Τον θάνατο του Σολεϊμανί ακολούθησαν πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Τραμπ είπε πως ήταν έτοιμος να διατάξει αμερικανικά αντίποινα, ώσπου του είπαν ότι δεν υπήρξαν απώλειες.

«Μας χτύπησαν με 16 πυραύλους και ρώτησα: ‘Πόσοι;’ Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε. Ήμασταν έτοιμοι να πάμε. Είπα: ‘Πόσοι; Πόσοι νεκροί; Πόσοι τραυματίες;’ ‘Κανένας, κύριε’. Κανένας. Άψογο σύστημα προειδοποίησης. ‘Πόσοι έπαθαν κακό;’ ‘Κανένας, κύριε’, επανέλαβε».

«Κι έτσι δεν κάναμε τίποτα. Ήμασταν έτοιμοι. Ήμασταν έτοιμοι. Όχι πως το ήθελα. Αλλά ήμασταν έτοιμοι. Πολύς κόσμος στάθηκε τυχερός», συνέχισε.

Παρότι οι εντάσεις παραμένουν μεγάλες, δεν ξέσπασε πόλεμος και οι Δημοκρατικοί καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τα περιθώρια που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ χλεύασε τους Δημοκρατικούς που υποστήριξαν ότι χρειάζονταν περισσότερες πληροφορίες για την απειλή που ήγειρε ο Σολεϊμανί. Αντέτεινε πως έπρεπε να πάρει αποφάσεις σε ένα «κλάσμα του δευτερολέπτου» και ότι οι Δημοκρατικοί θα καθυστερούσαν τη διαδικασία και θα διέρρεαν το θέμα στα μέσα ενημέρωσης.

«Ήταν πολύ κακός τύπος. Ήταν αιμοδιψής τρομοκράτης, και δεν προκαλεί πια τρόμο, πέθανε. Και παρ’ όλ’ αυτά βλέπεις τους ριζοσπάστες αριστερούς Δημοκρατικούς να εκφράζουν αγανάκτηση διότι τελειώσαμε αυτόν τον φρικτό τρομοκράτη», είπε ο Τραμπ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή