Τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο ευρύτερο πλαίσιο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου.
Οι εικόνες αυτές είναι από τις πιο «δυνατές» εικόνες από την κηδεία του Πάπα, καθώς έρχονται δύο μήνες μετά την επεισοδιακή συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική, αν ληφθεί υπόψιν πως ο Τραμπ προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
O πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για μια «πολύ συμβολική» συνάντηση που έχει τη δυνατότητα να «γίνει ιστορική». Ο Λευκός Οίκος, από πλευράς, του, έκανε λόγο για μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση στο περιθώριο της κηδείας.
Είχαν υπάρξει αναφορές για μια πιθανή δεύτερη συνάντηση, μα αργότερα έγινε γνωστό πως μεγάλη αυτοκινητοπομπή αναχώρησε από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για το αεροδρόμιο. Ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουΐτκοφ, είχε συναντηθεί χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τόνισε ότι υπήρχε μεγάλη εστίαση στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Αργότερα κυκλοφόρησαν εικόνες και από συναντήσεις του Ζελένσκι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε κάτι που ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σίμπιχα, χαρακτήρισε «τετ α τετ για περαιτέρω ειρηνευτικές προσπάθειες», ενώ αργότερα ήταν να συναντήσει και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι Στάρμερ και Ζελένσκι συμφώνησαν να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να εργαστούν με εντατικούς ρυθμούς για να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Στάρμερ.
″Συζήτησαν για την θετική πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες για τη διασφάλιση μιας δίκαιης ειρήνης διαρκείας στην Ουκρανία”, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση Στάρμερ-Ζελένσκι στη Ρώμη, στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου.
″Συμφώνησαν να διατηρήσουν το μομέντουμ και να συνεχίσουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς με τους διεθνείς εταίρους τους ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια του σχεδιασμού τους”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχαν σήμερα μια θετική συνάντηση στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου, στο Βατικανό, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ερωτηθείσα για τη φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας με τους τέσσερις ηγέτες να συνομιλούν όρθιοι σε κύκλο στη Ρώμη, η γαλλική προεδρία σχολίασε: ”Επιβεβαιώνουμε τη συνάντηση, η οποία ήταν θετική”.

