Travel and Leisure: Μικρά μυστικά για φθηνότερες διακοπές στο εξωτερικό

Επειδή οι μέρες της ξεγνοισιάς είναι πολύτιμες, άλλο τόσο όμως και ο προϋπολογισμός μας.
Israel Sebastian via Getty Images

Όλοι απολαμβάνουμε την ξεγνοιασιά των διακοπών. Ωστόσο, αυτό το υπέροχο συναίσθημα ενδέχεται ορισμένες φορές να μας παρασύρει σε περιττές δαπάνες. Σαφώς δεν χρειάζεται θυσιάσουμε ευχάριστες εμπειρίες, ωστόσο, οι συμβουλές των ειδικών θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την άσκοπη σπατάλη χρημάτων.

Η Κρίστεν Γκαλ, εμπειρογνώμονας λιανικής και αγορών στη Rakuten, την κορυφαία πλατφόρμα αγορών, αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι δύσκολο να αντισταθούμε στην αγορά αντικειμένων, καθώς νιώθουμε ότι είναι ένα αναμνηστικό που θα πάρουμε μαζί μας. Ωστόσο, ας μην υποκύψουμε σε κάθε σουβενίρ που μας τραβάει την προσοχή».

«Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, καλύτερα να αγοράζουμε αντικείμενα μόνο εφόσον δεν διατίθενται στην αγορά της χώρας μας ή αντικείμενα αρκετά μικρά, που δεν επηρεάζουν το βάρος των αποσκευών μας. Εάν επιθυμούμε ένα αναμνηστικό για το σπίτι, ας εξοικονομήσουμε τα χρήματα μας για κάτι ιδιαίτερο, αντί να τα σπαταλάμε σε ένα σωρό μπιχλιμπίδια», προσθέτει.

Επιπλέον, οφείλουμε να θυμόμαστε πως κατά την επιστροφή μας θα αναγκαστούμε να ταξιδέψουμε κουβαλώντας όλα όσα έχουμε ψωνίσει. Επομένως, ας αποφύγουμε εύθραυστα, ογκώδη και βαριά αντικείμενα. Αξίζει να προσθέσουμε ότι η αγορά προϊόντων διατροφής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα πράγματά μας να μην περάσουν από το τελωνείο.

Ο οικονομικός σύμβουλος Τζέρι Αντρέηντ προτείνει διάφορους τρόπους εξοικονόμησης και διαχείρισης χρημάτων συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πιστωτικής κάρτας χωρίς πρόσθετες χρεώσεις για τις συναλλαγές στο εξωτερικό.

Εάν παρακολουθούμε συστηματικά τα έξοδα μας, εξοικονομούμε πόρους σχεδιάζοντας, συγκρίνοντας και ανακαλύπτοντας ξενοδοχεία, εστιατόρια και διαδρομές, μπορούμε να γλιτώσουμε από πολλά περιττά. Τη συγκεριμένη ανάγκη καλύπτει και ο ταξιδιωτικός σύμβουλος. .

Σύμφωνα με την Τζοάν Τρίπι της Protravel International, στη Νέας Υόρκη, οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι εκτός από την εμπειρία τους, συχνά εξασφαλίζουν πιστώσεις σε θέρετρα και μαζικές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια.

Jackyenjoyphotography via Getty Images

Το ζήτημα του ξενοδοχείου

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, η Τρίπι είναι αντίθετη με την έννοια ενός προπληρωμένου δωματίου. Ενώ ναι μεν παρέχεται έκπτωση, σε περίπτωση απροόπτου τα χρήματα μας δεν επιστρέφονται. Η πανδημία μας έχει διδάξει την αξία της ευελιξίας, ενώ η ψυχική ηρεμία που συνοδεύει τη δυνατότητα ακύρωσης αξίζει λίγα χρήματα παραπάνω.

Επιπλέον, όσοι αποφεύγουμε τις περιττές δαπάνες, ας μείνουμε μακριά από το μίνι μπαρ του δωματίου μας. Τα γεύματα στα εστιατόρια αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό έξοδο. Οι προνοητικοί ταξιδιώτες αναζητούν τοπικά εστιατόρια, αντί να κατευθύνονται στις τραπεζαρίες ξενοδοχείων για κάθε γεύμα. Αποφεύγουν επίσης σημεία που φαίνονται «τουριστικά», διατηρώντας χαμηλό το μπάτζετ των διακοπών τους.

Massimo Borchi/Atlantide Phototravel via Getty Images

Η Τρίπι μεταξύ άλλων, συνιστά στους ταξιδιώτες να παρακάμπτουν το πρωινό του ξενοδοχείου, εκτός εάν συμπεριλαμβάνεται στη χρέωση του δωματίου. Αντί για ένα πλήρες πρωινό, μας παροτρύνει να γευτούμε ένα κορνέτο στην Ιταλία, ένα κρουασάν στη Γαλλία ή ένα παστέλ ντε νάτα στην Πορτογαλία, μαζί με τον πρωινό μας καφέ.

Πώς θα μετακινηθούμε

Παρόλο που η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου ορισμένες φορές αποτελεί αναγκαιότητα, οφείλουμε να συγκρίνουμε το κόστος εναλλακτικών λύσεων όπως τρένα, δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί. Το κόστος στάθμευσης, ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλό σε ορισμένες χώρες.

Εάν η ενοικίαση είναι μονόδρομος, φροντίζουμε να πληροφορηθούμε εάν χρειαζόμαστε πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη. Πολλές πιστωτικές κάρτες και ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων καλύπτουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, εξοικονομώντας μας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Να σημειωθεί, ότι οι ταξιδιώτες που έχουν πλήρη έλεγχο των δαπανών τους, δεν επενδύουν στην ταξιδιωτική ασφάλιση, προτού διαβάσουν τα ψιλά γράμματα. Πριν αγοράσουμε ιατρική κάλυψη, ελέγχουμε τα τρέχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαιά μας, προκειμένου να αποφύγουμε τη διπλή ασφάλιση.

Οι ταξιδιωτικές πολιτικές αποζημίωσης για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα του ταξιδιού θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται προσεκτικά. Τα συμβόλαια και οι κανόνες ταξιδιωτικής ασφάλισης διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.

Τα ταξίδια γενικά περιλαμβάνουν πολύ περπάτημα. Ας μην επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με παπούτσια φθηνά ή άβολα, που είναι έτοιμα να διαλυθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι έμπειροι ταξιδιώτες το γνωρίζουν -το ίδιο ισχύει και για τις αποσκευές.

Υιοθετώντας ορισμένες από αυτές τις ιδέες ή ανακαλύπτοντας νέες, μπορούμε να ταξιδέψουμε με σιγουριά γνωρίζοντας ότι έχουμε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, τόσα ώστε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το επόμενο ταξίδι μας.