Τραγωδία στις Ιταλικές Άλπεις: Νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση παγετώνα

Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί. Η στιγμή κατεγράφη σε βίντεο.
via Associated Press

Τμήματα ενός παγετώνα κατέρρευσαν στις Ιταλικές Άλπεις την Κυριακή, εν μέσω θερμοκρασιών ρεκόρ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό εννιά.

Η τοπική κυβέρνηση του Τρέντο είπε πως σε εξέλιξη ήταν οι επιχειρήσεις διάσωσης μετά από μια μεγάλη «χιονοστιβάδα πάγου», στην οποία εμπλέκονταν άτομα που έκαναν πεζοπορία, προσθέτοντας πως ήταν πιθανό ο απολογισμός να γίνει βαρύς. Αξιωματούχοι είπαν ότι οι αγνοούμενοι ήταν γύρω στους 17. Διασώστες κατέγραφαν τις πινακίδες οχημάτων σε πάρκινγκ στο πλαίσιο των ελέγχων για να διαπιστωθεί ο αριθμός των αγνοουμένων.

H στιγμή της κατάρρευσης κατεγράφη σε βίντεο.

Η χιονοστιβάδα έλαβε χώρα στη Μαρμολάντα, που, ξεπερνώντας τα 3.300 μέτρα, είναι το υψηλότερο βουνό στις Δολομιιτικές Άλπεις (ή Δολομίτες), τμήμα των ανατολικών Ιταλικών Άλπεων, σε Τρέντο και Βένετο. Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε Μπελούνο, Τρεβίζο, Τρέντο και Μπολτσάνο, ανέφερε ο πρόεδρος του Βένετο, Λούκα Ζάια.

Η μεγάλη μάζα πάγου κατέρρευσε κοντά στο Πούντα Ρόκα, στη διαδρομή που συνήθως χρησιμοποιούν πεζοπόροι και ορειβάτες για να φτάσουν στην κορυφή. «Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, μα ο κίνδυνος είναι πως θα μπορούσαν να λάβουν χώρα περαιτέρω καταρρεύσεις» είπε εκπρόσωπος τη αλπικής μονάδας διάσωσης.

Ένα πρόωρο καλοκαιρινό κύμα καύσωνα στην Ιταλία έστειλε τις θερμοκρασίες στη Μαρμολάντα στους 10 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, είπε ο Ζάια. Η αύξηση των μέσων θερμοκρασιών έχει κάνει τον παγετώνα Μαρμολάντα- όπως και πολλούς άλλους ανά τον κόσμο- να συρρικνώνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικοί στο κέντρο ερευνών CNR, που έχει ινστιτούτο πολικών επιστημών, είπαν ότι ο παγετώνας θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 25-30 χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή