Τρελή ανακάλυψη: Ουσία του καφέ εκτοξεύει την απόδοση τηλεοράσεων και λαπτοπ

Το καφεϊκό οξύ μπορεί να βελτιώσει τη ροή ρεύματος 100x, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Corporate image of hands typing on a laptop keyboard in an outdoor environment, perhaps a balcony, a garden or a rooftop terrace.
Corporate image of hands typing on a laptop keyboard in an outdoor environment, perhaps a balcony, a garden or a rooftop terrace.
Catherine Falls Commercial via Getty Images

Ερευνητές του Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (AIST) στην Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι η χρήση μιας χημικής ένωσης που βασίζεται στον καφέ μπορεί να αυξήσει τη ροή ρεύματος σε ημιαγωγούς έως και 100 φορές.

Συγκεκριμένα, ένα λεπτό στρώμα καφεϊκού οξέος στην επιφάνεια ενός ηλεκτροδίου είχε ως αποτέλεσμα εξαιρετικά βελτιωμένη ροή ρεύματος.

Η σχετική έρευνα διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Tsukuba και σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη χημική ένωση προκαλεί την αυθόρμητη ευθυγράμμιση των μορίων στην επιφάνεια του εξαρτήματος, μειώνοντας την αντίσταση στη ροή του ρεύματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της τάξεως του 100x.

Αυτή η ανακάλυψη θα είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη μελλοντικών οργανικών συσκευών ημιαγωγών, όπως οι οργανικές διόδους εκπομπής φωτός (OLED) και οι οργανικές ηλιακές κυψέλες (OPVs), λένε οι επιστήμονες.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η χρήση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, αφού μιας και μιλάμε για μια πρώτη ύλη που προέρχεται από φυτά, μπορεί να μειωθεί ή να αποφευχθεί εντελώς η χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον ή μη βιώσιμων χημικών πόρων.

Επί του παρόντος, οι κατασκευαστές οργανικών ημιαγωγών χρησιμοποιούν υλικά με προβληματικές ιδιότητες για το περιβάλλον στο ρόλο του στρώματος τροποποίησης ηλεκτροδίων.

Οι ερευνητές της AIST πραγματοποίησαν δοκιμές χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών ηλεκτροδίων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, του αργύρου, του χαλκού, του σιδήρου, του πυριτίου, κ.α.

.
.
AIST

Μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα ότι η λειτουργία του ηλεκτροδίου αυξήθηκε έως και 0,5 eV μετά την επεξεργασία με καφεϊκό οξύ. Σημειώστε ότι οι ερευνητές λένε ότι το λεπτό φιλμ του καφεϊκού οξέος δεν διαλύεται στους οργανικούς διαλύτες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λεπτών μεμβρανών οργανικών ημιαγωγών, επομένως είναι εξαιρετικά κατάλληλο για αυτόν τον σκοπό.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά τι μετά;

Οι ερευνητές της AIST ελπίζουν να εφαρμόσουν αυτήν την τεχνολογία τροποποίησης/επικάλυψης ηλεκτροδίων σε οργανικές συσκευές ημιαγωγών όπως τα προαναφερθέντα OLED και OPV, με τελικό στόχο τα εξαρτήματα ημιαγωγών και τις συσκευές IoT να κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου με βιώσιμα μέσα, καθώς και να είναι εύκολο να ανακυκλωθούν.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι μελλοντικές OLED τηλεοράσεις ενδέχεται να γίνουν πολύ καλύτερες χάρη στον καφέ!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε την επίσημη ανακοίνωση του AIST.

Πηγή: Tomshardware

Δημοφιλή