Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Βγήκε μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας και ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

«Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη και τις συμπεριφορές των προηγούμενων», ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι οι εμπρηστές μπορεί να ξαναχτυπήσουν και πρέπει να υπάρχει οργανωμένη άμυνα και ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικιστικών στρεβλώσεων. «Αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη λέγοντας: «θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι», τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα παίξει στο παιχνίδι της «συσκότισης της αλήθειας, εν ονόματι μιας μακάβριας κομματικής σκοπιμότητας».

«Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών,
από στρεβλώσεις που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν», πρόσθεσε.

«Πυροβολείστε εμάς. Όχι τους υπαλλήλους»

Ύψωσε μάλιστα ασπίδα προστασίας σε όσους προσφέρουν βοήθεια από τους «κριτές του καναπέ». «Ας μην πυροβολούν οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Τους υπαλλήλους που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «ας πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους. Εδώ είμαστε. Και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε».

Η αυτοκριτική

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αυτοκριτική για «την πιο δύσκολη και βαριά στιγμή της κυβερνητικής μας θητείας»: «δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα. Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

Menelaos Myrillas / SOOC

«Ας μπουν μπουλντόζες, ας γίνει σύγκρουση»

Για την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο στα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας, που ήδη εξαγγείλαμε», αλλά «θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών».

Στην κατάρτιση του σχεδίου θα υπάρξει συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε να συμμετάσχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες, την επόμενη τραγωδία», είπε και ανακοίνωσε αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Οργάνωση κατά των εμπρηστών

Όσον αφορά τις ενδείξεις για εμπρησμό ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «δεν ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τους, και δεν πρόκειται να μπούμε σε παιγνίδι σεναρίων. Ούτε να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, όπως γινόταν παλιότερα. Ξέρουμε όμως, και πρέπει να γίνει σαφές αυτό σε κάθε πολίτη, ότι οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις».

«Το καλοκαίρι δεν τελείωσε, και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Από κάθε άποψη» τόνισε ο πρωθυπουργός ζητώντας

  • οργάνωση της άμυνας της πολιτείας, και της κοινωνίας.
  • εγγύηση της προστασίας του κάθε πολίτη,
  • οργάνωση της εθελοντικής κινητοποίησης όλων στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.

«Απόδοση ευθυνών, όχι κυνήγι μαγισσών»

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά στην πίεση της αντιπολίτευσης για παραίτηση υπουργών. «Από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο η εύκολη καταδίκη, και οι αποκεφαλισμοί, των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και συχνά με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς», τόνισε και σημείωσε πως «αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Το αφήνουμε σε όσους το έκαναν στο παρελθόν και το επικαλούνται και σήμερα εναντίον μας».
Μάλιστα σημείωσε με νόημα πως «αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά στις επιχειρησιακές πλευρές της κολοσσιαίας προσπάθειας διάσωσης».

Δημοφιλή