Τσίπρας: Η Σύνοδος Κορυφής να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Οι δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής. Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερον, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Ανοιχτή υποστήριξη του Τίμερμανς

Έκοψε” τον Βέμπερ και στήριξε τον Τίμερμανς ο Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε συζήτηση για συνεργασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με το Λαϊκό Κόμμα για στήριξη του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ. Δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πλαίσιο συναίνεσης για την υποψηφιότητα του Μάνφερτ Βέμπερ, η οποία διχάζει αντί να ενώνει, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας. Επισημαίνεται ότι στο πρώτο μέρος της Συνόδου του ΕΣΚ συμμετείχαν αποκλειστικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς αναζητείται κοινή γραμμή ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα συζητήσει για τις ηγετικές θέσεις στην Ένωση.

Ενδεικτικό της υποστήριξης πιυ παρείχε ο Αλ. Τσίπρας ήταν ότι ευχαρίστησε τον Φρ. Τίμερμανς και το PES για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα για τον Μ. Βέμπερ ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και εναντίον των κοινών αξιών όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική σύγκλιση. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους προοδευτικούς ηγέτες της ΕΕ ένας υποψήφιος, ήταν η θέση του πρωθυπουργού.

Δημοφιλή