ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/01/2020 15:02 EET

Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου

«Οσο ο Κ. Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία μας.»

ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

«Η χώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάει καλά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε ότι το βράδυ των επόμενων εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική, ο Κ. Μητσοτάκης «θα είναι μόνος του».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εθνικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την καραμανλική ρήση «έξω πάμε καλά» και σχολίασε: «Εξω κι αν δεν πάμε καλά».

Από την ανησυχία στην ανασφάλεια

«Σήμερα, μετά και το φιάσκο του Βερολίνου, η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «όσο ο Κ. Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία μας».

«Η στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου που ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης, την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή. Παραδώσαμε τον Ιούλη μια χώρα νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, υπολογίσιμο και όχι προβλέψιμο εταίρο. Μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων της περιοχής. Τι είμαστε σήμερα; Που πηγαίνουμε σήμερα;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε: «Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα. Τα επικοινωνιακά κόλπα σε βοηθάνε στο εσωτερικό, ιδίως όταν έχεις όλα τα συμφέροντα συνασπισμένα με το μέρος σου. Σε βοηθάνε να κερδίσεις ψήφους εξαπατώντας τους πολίτες σε σχέση με τη στάση σου στην επίλυση του Μακεδονικού. Έξω όμως αυτά δε πιάνουν. Γιατί έξω δεν έχεις καμία αξιοπιστία όταν σε βλέπουν προεκλογικά να ξεσηκώνεις τον κόσμο εναντίον της λύσης που ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας σου και μόλις εκλέγεσαι να κάνεις πως δε κατάλαβες. Και να δηλώνεις προβλέψιμος. Ποιος θα σε πάρει σοβαρά και γιατί να σε πάρει σοβαρά;».

Βέτο για κάτι που δεν θα συζητηθεί!

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την απειλή για βέτο στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής από τον Κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι απείλησε για βέτο «για κάτι που όλοι γνωρίζουμε δε θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο».
Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε «το συναίσθημα της ντροπής που προκαλεί η δήλωση μπροστά σε έναν Τραμπ που φέρεται με απίστευτη αγένεια στον έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος. Ντροπή όχι για τη στάση όχι του συμμάχου, αλλά για τη στάση του πολιτευτή της δεκαετίας του πενήντα που επέλεξε».

«Φρούδες οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης»

Αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε πως «είναι θέμα χρόνου κυρίως για τη μεσαία τάξη να συνειδητοποιήσει ότι οι προσδοκίες και οι ελπίδες της αποδείχτηκαν φρούδες. Γιατί η θέση των μεσαίων συμπολιτών μας όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται, σε αντίθεση με αυτή των εχόντων και κατεχόντων». «Βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, συρρίκνωση των αμοιβών, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την διακριτική συμφωνία της κυβέρνησης, αυξήσεις περίπου 20% στις ασφαλιστικές εισφορές και κατάργηση της 13ής σύνταξης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό που ζει τον ταξικά μονομερή, κοινωνικά βάρβαρο, και δημοκρατικά επικίνδυνο μύθο του» ανέφερε.

«Η προπαγάνδα της ΝΔ ερωτοτροπεί με τον πνιγμό προσφύγων»

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Αλ. Τσίπρας για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό. «Εκεί είναι που δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι δε πάμε καθόλου καλά», είπε και συνέχισε: «χρειάστηκε βεβαία έξι ολόκληρους μήνες για να το καταλάβει και να το παραδεχτεί ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Που κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές. Και δήλωνε και αυτός και ο Χρυσοχοίδης ότι είναι άχρηστο και μη λειτουργικό. Και άλλαξε, εν τω μεταξύ, 5-6 διαφορετικούς υπουργούς για να το διαχειριστούν. Για να καταλήξει στο τέλος να το διαχειρίζεται ο υφυπουργός εργασίας, από το γραφείο του στο υπουργείο εργασίας, καθώς δεν άλλαξε έδρα, με πρόφαση ότι έχει γνώση του ζητήματος επειδή εκλέγεται στη Χίο».

«Η προπαγάνδα τους εξακολουθεί να ερωτοτροπεί με τον πνιγμό ανθρώπων, και με τα μπάρμπεκιου. Ο αντιπρόεδρός τους να κατηγορεί τους πνιγμένους για εισβολείς, και την ώρα που πνίγονται να τους κατηγορεί γιατί γνωρίζουν το τηλέφωνο έκτατης ανάγκης. Και ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να νίπτει τας χείρας του στο δράμα του Αιγαίου. Έτσι όμως καμιά βελτίωση και καμιά λύση δεν πρόκειται να υπάρξει» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Γαλάζιοι παππούδες»

«Η κυβέρνηση κάνει διαρκώς λάθη και ατοπήματα, τα οποία προς ώρας, η καλοστημένη ασπίδα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ φροντίζει να αμβλύνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία για την τακτοποίηση των λεγόμενων «γαλάζιων παππούδων».

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε συνταξιούχους, να προσλαμβάνονται ως μετακλητοί στα υπουργικά γραφεία, κρατώντας και το μισθό και τη σύνταξη. «Θα ήταν μια υπόθεση μόνο για γέλια, αν δεν συνέβαινε σε μια χώρα που οδηγήθηκε στη κρίση ακριβώς επειδή επικράτησαν αυτές οι πρακτικές της αναξιοκρατίας, της ανηθικότητας, της γεροντικής κομματοκρατίας. Καλώ λοιπόν τον Κ. Μητσοτάκη, να συμμαζέψει το ρουσφέτι του Γ. Βρούτση στους συνταξιούχους κομματικούς καρεκλοκένταυρους. Αρκετά γελάσαμε και κλάψαμε ταυτόχρονα με τον Κ. Πατέρα, δε χρειάζεται να μας προσφέρετε και άλλο κλαυσίγελο. Μαζέψτε το, λοιπόν, πριν σας κάνει μεγαλύτερη ζημιά» τόνισε.

Προοδευτική λύση χωρίς τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο επισημαίνοντας πως «όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής. Και να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός».

«Καλό είναι να του θυμίσουμε ότι ενώ αύριο θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα, μεθαύριο θα ψηφίσει μόνος του. Όπως μόνος του θα μείνει και το βραδύ των επόμενων εκλογών που ας μη το ξεχνάμε θα γίνουν με την απλή αναλογική. Και θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο, οι προγραμματικές του θέσεις δε μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Και επειδή αυτό το γνωρίζει, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης των συσχετισμών που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «θα του συνιστούσα να μη προτρέχει. Γιατί επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «επιβάλλοντας παλιές συνταγές, οδηγεί και τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε παλιά δεινά» και τόνισε ότι «οφείλουμε να ορθώσουμε ένα τείχος δημοκρατικής και κοινωνικής αντίστασης στις πολιτικές της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα ότι το κόμμα του θα ψηφίσει αύριο την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.