Τζιάνι Βερσάτσε: Ο σχεδιαστής που μετέτρεψε τις επιδείξεις σε έργα τέχνης

Αναδρομική έκθεση για τον «μόδιστρο με την μεγαλύτερη επιρροή» στο Μουσείο Groninger στην Ολλανδία.
Ο Τζιάνι Βερσάτσε την δεκαετία του '90 πλαισιωμένος με τοπ μόντελ που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή.
Foc Kan via Getty Images
Ο Τζιάνι Βερσάτσε την δεκαετία του '90 πλαισιωμένος με τοπ μόντελ που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή.

Θεωρείται ως «ο μόδιστρος με την μεγαλύτερη επιρροή», τα πρωτοποριακά σχέδια του οποίου (ανδρικά και γυναικεία ρούχα, αξεσουάρ, υφάσματα, σχέδια και πλάνα από τις θρυλικές επιδείξεις μόδας του τις μέρες της δόξας του μεταξύ 1989 και 1997) θα διαγράψουν την λαμπερή τροχιά του στο Μουσείο Τέχνης, Ντιζάιν και Ιστορίας της Τέχνης Groninger στην Ολλανδία.

Ο λόγος για τον ιταλό μετρ Τζιάνι Βερσάτσε, η αναδρομική έκθεση στην δουλειά του οποίου θα εγκαινιαστεί το 2022.

Η έκθεση με τίτλο «Gianni Versace Retrospective» θα διαρκέσει από τις 2 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 7 Μαΐου 2023 και θα είναι μια «πολύχρωμη, τολμηρή, συναισθηματική έκθεση» που θα τονίσει ότι παρ’ όλο που ο Τζιάνι Βερσάτσε δολοφονήθηκε πριν από 25 χρόνια, το επαναστατικό του πνεύμα παραμένει ζωντανό με τη μόδα του σήμερα, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της.

Όλα τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι πρωτότυπα κομμάτια που προέρχονται από διεθνείς ιδιωτικές συλλογές, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Μουσείου Groninger. Θα αναδείξουν, όπως διευκρινίζεται, πώς ο Βερσάτσε συνέδεσε την μόδα με τη μουσική, την φωτογραφία και την γραφιστική και πρωτοστάτησε στη μετατροπή των επιδείξεων μόδας και των διαφημιστικών εκστρατειών σε έργα τέχνης.

Μία άλλη πτυχή της έκθεσης είναι το πώς ο Versace μετέτρεψε άγνωστα μέχρι τότε μοντέλα σε σούπερ σταρ, όπως οι Ναόμι Κάμπελ, Κλόντια Σίφερ, Σίντι Κρόφορντ και οι διαφημιστικές του καμπάνιες με φωτογράφους τους Ρίτσαρντ Άβεντον, Χέλμουτ Νιούτον, Πέτερ Λίντμπεργκ.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι ειδικοί του Versace, Καρλ φον ντερ Αχε και Σάσκια Λούμπνοου.

ΠΗΓΗ: fashionunited.com , ΑΠΕ.