Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, Τζον Γκρίσαμ, Τζόναθαν Φράνζεν μηνύουν την OpenAI για «συστηματική κλοπή»

Επειδή χρησιμοποιεί τα έργα τους χωρίς άδεια για να «εκπαιδεύσει» το ChatGPT.
(AP Photo/Richard Drew, File)
(AP Photo/Richard Drew, File)
via Associated Press

Δεκαεπτά συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Τζον Γκρίσαμ, ο Τζόναθαν Φράνζεν, ο Τζορτζ Σόντερς, ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν του «Game of Thrones» και η Σίλβια Ντέι μήνυσαν την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI για «συστηματική κλοπή σε μαζική κλίμακα», επειδή χρησιμοποιεί τα έργα τους χωρίς άδεια για να «εκπαιδεύσει» το ChatGPT.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι συγγραφείς κάνουν λόγο για «κατάφωρες και επιζήμιες παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων» τους και χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ChatGPT «μαζική εμπορική επιχείρηση» που βασίζεται στη «συστηματική κλοπή σε μαζική κλίμακα», κατηγορώντας την εταιρεία ότι εκπαιδεύει παρανόμως το δημοφιλές πρόγραμμα παραγωγής περιεχομένου ChatGPT, βασιζόμενη στο δικό τους έργο.

Η μήνυση που κατατέθηκε από την ένωση Αμερικανών συγγραφέων Authors Guild δεν είναι η πρώτη: είχαν προηγηθεί και άλλες από συγγραφείς, κατόχους πηγαίου κώδικα και εικαστικούς καλλιτέχνες εναντίον παρόχων περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη. Εκτός του OpenAI της Microsoft, εκκρεμούν επίσης αγωγές σε βάρος της Meta Platforms και της Stability AI για τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν στην «εκπαίδευση» των συστημάτων τους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Authors Guild Μαίρη Ραζενμπέργκερ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι συγγραφείς πρέπει να διατηρήσουν τη δυνατότητα να ελέγχουν «εάν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο τους» από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου «να διαφυλαχθεί η λογοτεχνία μας, η οποία τροφοδοτεί πολλές άλλες δημιουργικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ».

Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι το ChatGPT παρείχε ακριβείς περιλήψεις των μυθιστορημάτων, όταν του ζητήθηκε, κάτι που υποδηλώνει ότι τα κείμενα βρίσκονταν ήδη στη βάση δεδομένων του. Σημειώνεται επίσης, ότι εντείνονται οι ανησυχίες πως οι συγγραφείς θα αντικατασταθούν από συστήματα όπως το ChatGPT που «παράγουν ηλεκτρονικά βιβλία χαμηλής ποιότητας, μιμούμενα τους συγγραφείς και αντικαθιστώντας τα βιβλία που γράφτηκαν από ανθρώπους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian