ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2020 16:09 EET | Updated 20/01/2020 16:22 EET

Γιατί θα χρειαστούν 13 χρόνια για να βαφτεί η γέφυρα που συνδέει την Δανία με την Σουηδία

Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 300.000 - 400.000 λίτρα μπογιάς συνολικά για το έργο.

4FR via Getty Images

Η σχεδόν οκτώ χιλιομέτρων γέφυρα, που συνδέει την Δανία με την Σουηδία,αναμένεται να βαφτεί για πρώτη φορά από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία το 2000. Εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθεί το τεράστιο αυτό έργο, θα χρειαστούν 13 χρόνια.

Η Γέφυρα Όρεσουντ, που έγινε διάσημη από το αστυνομικό σήριαλ της σκανδιναβικής τηλεόρασης «The Bridge», χρειάζεται να βαφτεί εκ νέου, προκειμένου να γίνει συντήρηση στον  χαλύβδινο σκελετό της. Η συνολική έκταση του έργου φτάνει τα 300.000 τετραγωνικά μέτρα.

«Το τελευταίο στρώμα βαφής από τα πέντε υπάρχοντα, θα έχει φύγει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, άρα θα χρειαστεί να γίνει νέο βάψιμο,ούτως ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα κατώτερα στρώματα, που προστατεύουν τον χάλυβα από τη διάβρωση», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Γιόχαν Νορντ στο Reuters.

Η γέφυρα βάφτηκε τελευταία φορά, κατά τμήματα στην ξηρά, πριν συναρμολογηθεί στο νερό. Αυτή τη φορά, θα αναρτηθεί μια ειδική πλατφόρμα στο πλαϊνό τμήμα της γέφυρας, με τους εργάτες να κρέμονται από γερανούς, στο Στενό του Όρεσουντ.

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά, διότι δουλεύεις σε ύψος 20 - 30 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ειδικούς γερανούς προκειμένου να έχεις πρόσβαση στη γέφυρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Muehlhan Denmark, Γιενς Μορκ.

Η γερμανική εταιρία βιομηχανικών υπηρεσιών Muehlhan, έχει επιλεγεί για τα δύο πρώτα χρόνια του έργου, στη διάρκεια των οποίων θα περαστεί με μαύρη μπογιά. Η επιφάνεια είναι αντίστοιχη με 42 γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο Μορκ δήλωσε ότι, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 300.000 - 400.000 λίτρα μπογιάς για την ολοκλήρωση του έργου.

Πηγή: Reuters