Βενετία: Τέλος οι δωρεάν βόλτες, έρχεται εισιτήριο για τους τουρίστες

Πριν από δύο χρόνια, η Βενετία απαγόρευσε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια από το κέντρο της πόλης, μεταφέροντάς τα σε ένα βιομηχανικό λιμάνι.
The City of Venice
The City of Venice
Oat Wongsuwan via Getty Images

Εισιτήριο θα πληρώνουν όσοι θέλουν να δουν το ιστορικό κέντρο στη Βενετία, από την άνοιξη του 2024.

Οι επισκέπτες της πλωτής πόλης θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο των 5 ευρώ. Θα θα εξαιρούνται οι κάτοικοι, όσοι μπαίνουν στο ιστορικό κέντρο για να εργαστούν, τα παιδιά κάτω των 14 ετών, καθώς και οι τουρίστες που μένουν τη νύχτα στην πόλη.

Το εκτελεστικό όργανο του τοπικού συμβουλίου υποστήριξε την κίνηση αυτή λίγες εβδομάδες αφότου η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, η UNESCO, συνέστησε να προστεθεί η Βενετία στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύει, εν μέρει, λόγω των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.

«Είναι αναγκαίο να ρυθμιστούν οι τουριστικές ροές σε συγκεκριμένες περιόδους, αλλά αυτό δεν σημαίνει να κλείσουμε την πόλη. Η Βενετία θα είναι πάντα ανοικτή σε όλους», είπε ο δήμαρχός της Λουίτζι Μπρουνάρο, σύμφωνα με το CNN. «Ο στόχος είναι να αποθαρρυνθεί ο ημερήσιος τουρισμός κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, καθώς η πόλη είναι εύθραυστη και μοναδική», πρόσθεσε.

Το σχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου. Αρκετές λεπτομέρειες μένει να καθοριστούν, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εισιτηρίων που θα είναι διαθέσιμος ανά ημέρα.

Πριν από δύο χρόνια, η Βενετία απαγόρευσε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια από το κέντρο της πόλης, μεταφέροντάς τα σε ένα βιομηχανικό λιμάνι.

Σύμφωνα με τον Σιμόνε Βεντουρίνι, υπεύθυνο τουρισμού στο δημοτικό συμβούλιο η πόλη δεν στοχεύει να βγάλει χρήματα, καθώς το προτεινόμενο εισιτήριο των 5 ευρώ απλά καλύπτει τα έξοδα του σχεδίου.

Στόχος είναι «να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα εκείνων που ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βενετία και εκείνων που επισκέπτονται την πόλη».

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν εδώ και χρόνια να μετριάσουν τις πιέσεις από τους τεράστιους αριθμούς των τουριστών που συρρέουν καθημερινά σε αξιοθέατα, όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου. Το σχέδιο για την επιβολή εισιτηρίου έχει πάρει πολλές αναβολές έως τώρα, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στα τουριστικά έσοδα και την ελευθερία της κίνησης.

Η Βενετία παραμένει πολύ δημοφιλής, καθώς πέρυσι, 3,2 εκατ. επισκέπτες διανυκτέρευσαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η UNESCO συμπεριέλαβε τη Βενετία στη λίστα της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς το 1987, σαν ένα «εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα», αλλά προειδοποίησε για την ανάγκη «πιο βιώσιμης διαχείρισης του τουρισμού».

Στις 31 Ιουλίου προειδοποίησε ότι η πόλη κινδυνεύει να υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά εξαιτίας μιας σειράς προκλήσεων, από την κλιματική κρίση έως τον υπερτουρισμό.

Δημοφιλή