Βίντεο από Drone: Το πρώτο στρογγυλό σχολείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Αθήνα

Και ειδικότερα στον Άγιο Δημήτριο
Thomas Andreopoulos

Το στρογγυλό σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι σαν να έπεσε στην γη από άλλο πλανήτη. Εκεί στεγάζονται το πρώτο γενικό λύκειο, το πρώτο γυμνάσιο καθώς και τα ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου.

Το ασυνήθιστο αυτό για τα ελληνικά δεδομένα σχολείο παρότι φαίνεται να έρχεται από το μέλλον, βρίσκεται εκεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Σχεδιασμένο από τον Τάκη Ζενέτο το κτίριο υψώνεται σε 3 ορόφους ενώ στον κάτω όροφο δεσπόζει ένα μεγάλο κλειστό αμφιθέατρο.

Το οικοδόμημα έχει σκελετό από εμφανές σκυρόδεμα, υαλοπέτασμα σε όλη του την όψη, μεγάλους πρόβολους ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι περσίδες ηλιοπροστασίας από μπετόν.

Στα σχέδια του Τάκη Ζενέτου, ο οποίος είχε παρακολουθήσει για μήνες πως λειτουργούσαν τα σύγχρονα σχολεία της Ευρώπης εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβάνονταν σύγχρονα πειράματα φυσικής με την χρήση εικονικής πραγματικότητας, ολογράμματα και παρουσιάσεις σε μεγάλες οθόνες.

Παρότι βρισκόταν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’70 σκόπευε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι θα συνδέονταν μεταξύ τους τοπικά με χρήστες από το σχολείο ή καλωδιακά με άλλα σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και επιστημονικούς οργανισμούς.

Το σχολείο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας μιας και δεν είναι λίγοι οι φοιτητές και οι καθηγητές από το εξωτερικό οι οποίοι το έχουν επισκεφθεί.

Το υλικό και τις πληροφορίες διέθεσε στη HuffPost Greece o κ. Θωμάς Ανδρεόπουλος.

Δημοφιλή