ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2020 17:17 EET | Updated 14/03/2020 17:18 EET

Βίντεο: Η καραντίνα στην Ιταλία λόγω κορονοϊού μείωσε την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μετά την Κίνα, εμφανή τα αποτελέσματα και στην βόρεια Ιταλία.

Handout . / Reuters

Δραματική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρείται αυτές τις μέρες στην Ιταλία, μετά την ανακοίνωση ότι ολόκληρη η χώρα μπαίνει σε καραντίνα για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την Παρασκευή οι δορυφορικές εικόνες που βγήκαν στην δημοσιότητα έδειξαν για άλλη μια φορά τον αντίκτυπο της πανδημίας στις εκπομπές αερίων.

Πρώτη η Κίνα, που είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, έδειξε σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά την απαγόρευση των ταξιδιών από την κυβέρνηση και την επιβολή καραντίνας. Η Ιταλία, λίγες εβδομάδες αργότερα, επέβαλλε τα ίδια μέτρα στους πολίτες της.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μια δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου - ενός επιβλαβούς αερίου που εκπέμπεται από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοκίνητα και εργοστάσια- στην περιοχή Po Valley της βόρειας Ιταλίας.

«Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα δεδομένα λόγω του νέφους και των καιρικών αλλαγών, είμαστε πολύ σίγουροι ότι η μείωση των εκπομπών οφείλεται στην καραντίνα που έχει υποβληθεί η χώρα», αναφέρει ο Κλάους Ζένερ σε δήλωσή του.

Δείτε το βίντεο 

Ο οργανισμός δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν τις διακυμάνσεις των εκπομπών αερίων σε ολόκληρη την Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου και δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα επίπεδα ρύπανσης έχουν μειωθεί πάνω από την βόρεια Ιταλία.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, με με περισσότερα από 15.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 1.000 νεκρούς. Η κυβέρνηση όρισε τους πιο αυστηρούς ελέγχους που έχουν επιβάλει σε δυτικό έθνος από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν 12.462 άτομα έχουν προβληθεί από τον COVID-19. Πολλοί από τους ασθενείς που πεθαίνουν είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας. Οι γιατροί στην Ιταλία αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στο τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Επικρατούν φόβοι ότι το εθνικό σύστημα υγείας, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, μπορεί να μην αντέξει αν αυξηθούν και άλλο οι αριθμοί των ασθενών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη έγινε πλέον το επίκεντρο της πανδημίας, με πάνω από 5.000 θανάτους.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135. 

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

 πηγή: Reuters