ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/05/2020 15:11 EEST

«Vor V Zakone»: Πλήγμα της ΕΛ.ΑΣ.σε «πλοκάμι» της διαβόητης μαφίας

Δρούσαν τα τελευταία τρία χρόνια και οι οποίοι κατηγορούνται για συνολικά 31 διαρρήξεις.

Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Νέο πλήγμα σε ένα από τα «πλοκάμια» της περιβόητης γεωργιανής μαφίας, γνωστή παγκοσμίως ως «Vor V Zakone», επέφερε η Ελληνική Αστυνομία με την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας διαρρηκτών που «άνοιγε» σπίτια σε όλη την Αθήνα.

Πρόκειται για «επαγγελματίες» Γεωργιανούς, οι οποίοι δρούσαν τα τελευταία τρία χρόνια και οι οποίοι κατηγορούνται για συνολικά 31 διαρρήξεις. Πολλές φορές οι δράστες είχαν πληροφόρηση από οικιακές βοηθούς που εργάζονταν σε σπίτια ευκατάστατων Αθηναίων. 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα ευρήματα των αστυνομικών είναι και αρκετά χαρτονομίσματα των 5.000 δραχμών, που προφανώς είχαν αρπάξει σε κάποια από τις διαρρήξεις τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 συλλήψεις αλλοδαπών (οχτώ άνδρες και μία γυναίκα), ενώ συνελήφθη ακόμη ένας αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τρία εντάλματα, για παράνομη διακίνηση μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η δράση της συμμορίας ξεκινά τουλάχιστον τρία χρόνια πριν με αντικείμενο τις κλοπές από οικίες. Καθ’ όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της είχαν διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους ως προς τον ηγεσία και συντονισμό, την άντληση πληροφοριών σχετικά με οικίες - στόχους, της φυσικής αυτουργίας στις διαρρήξεις - κλοπές και της επιτήρησης του χώρου (τσιλιαδόροι). Σημειώνεται ότι τις πληροφορίες συνήθως τις «αλίευαν» από τις οικιακές βοηθούς των οικιών.

Τα μέλη της οργάνωσης, μέχρι και τη σύλληψή τους, είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους, προβαίνοντας παράλληλα στο σχεδιασμό και υλοποίηση των διαρρήξεων, καθώς και στη διανομή των κερδών.

«Σημάδευαν» τις οικείες - στόχους και τα υποψήφια θύματα

 Ως προς τη μεθοδολογία, αρχικά επέλεγαν τις περιοχές που θα δρούσαν, εντόπιζαν τις οικίες-στόχους και προχωρούσαν στην κατόπτευση τους, καθώς και στην παρακολούθηση των κινήσεων των ενοίκων. Στη συνέχεια, αφού αποκτούσαν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών, περιεργάζονταν την κλειδαριά της πόρτας, βάζοντας σημάδια που διευκόλυναν τη μεταγενέστερη επιστροφή τους στις στοχοποιημένες οικίες.

Για να έχουν πλήρη κάλυψη, κατά τη διάρκεια της διάρρηξης, τα μέλη της οργάνωσης ακροβολίζονταν σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που βρισκόταν η υποψήφια προς διάρρηξη οικία, για να ελέγχουν τις κινήσεις τυχαία διερχόμενων πολιτών ή την προσέγγιση στο σημείο αστυνομικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δράστες που βρίσκονταν εντός της οικίας και ερευνούσαν τους χώρους, κοιτούσαν τις φωτογραφίες των ενοίκων και ενημέρωναν τους τσιλιαδόρους της ομάδας για τα χαρακτηριστικά των θυμάτων τους, προκειμένου να αναγνωριστούν από τους τσιλιαδόρους σε περίπτωση επιστροφής στην οικία τους.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, τα διέθεταν σχεδόν αμέσως σε διάφορους κλεπταποδόχους ή ενεχυροδανειστές, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, ενώ ενημερώνονταν καθημερινά για τις μεταβολές και τις τιμές του χρυσού προκειμένου να λαμβάνουν το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος. Σε μερικές περιπτώσεις μετέφεραν μέρος των αφαιρεθέντων αντικείμενων στη χώρα καταγωγής τους.

Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους τύπους των κλειδαριών που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρόπου δράσης ήταν η χρήση ειδικά κατασκευασμένου εργαλείου-κλειδιού, το οποίο δεν άφηνε κανένα ίχνος παραβίασης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά Ζωής πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 9 οικίες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος κλοπιμαίων (κοσμήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δερμάτινα είδη, γυαλιά ηλίου, τσάντες, πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα αξίας), 6.500 ευρώ, εξαρτήματα πυροβόλου όπλου, αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό και συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια και τρία αυτοκίνητα 

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 31 διαρρήξεις- κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ωστόσο, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Όπως εξακριβώθηκε, το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, με τα μέλη της συμμορίας να παραπέμπονται για κακούργημα.

Επιπρόσθετα, άπαντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και ορισμένοι εξ αυτών έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.