ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2019 22:59 EEST

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ μειώνει τις μερίδες φαγητού σε 300 γραμμάρια την ημέρα ανά άτομο

Η κατάσταση στην απομονωμένη χώρα περιγράφεται ως «πολύ σοβαρή», και υπάρχουν φόβοι για λιμό μέσα στους επόμενους μήνες.

ASSOCIATED PRESS

Η Βόρεια Κορέα έχει μειώσει τις μερίδες φαγητού στα 300 γραμμάρια ανά άτομο, καθώς η απομονωμένη χώρα βιώνει τη χειρότερη συγκομιδή αγαθών και σοδειάς την τελευταία δεκαετία.

Τα Ηνωμένα Εθνη δηλώνουν ότι το 40% του πληθυσμού - περίπου 10,1 εκατομμύρια άνθρωποι - είναι χρόνια υποσιτισμένοι και δεν έχουν επαρκείς προμήθειες μέχρι την επόμενη συγκομιδή.

Μια έρευνα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) διαπίστωσε ότι πολλές οικογένειες καταναλώνουν πρωτεΐνη μόνο λίγες φορές το χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του WFP, χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ως «πολύ σοβαρή» και προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει λιμό μέσα σε μερικούς μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Ενας λιμός στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πιστεύεται ότι σκότωσε τρία εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα.

Το WFP διενήργησε αξιολόγηση για την ασφάλεια των τροφίμων, μετά από αίτημα της Πιονγιάνγκ, από τις 29 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, με ερευνητικές ομάδες που επισκέπτονται φυτώρια, αγροκτήματα και νοικοκυριά σε αγροτικές και αστικές περιοχές.

Η ξηρασία, ο καύσωνας και οι πλημμύρες θεωρούνται υπεύθυνα για τη νέα κρίση αλλά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας είναι υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων αν ανακατευθύνει κρατικά κονδύλια, προσθέτοντας: «Το καθεστώς εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται, να παραμελεί το λαό του και να τον αφήνει να λιμοκτονεί, προκειμένου να προωθήσει το παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων»

Η γεωργική παραγωγή της Βόρειας Κορέας υποχώρησε σε 4,9 εκατομμύρια τόνους το 2018-19, δηλαδή η χώρα παρήγαγε 1,36 εκατομμύρια τόνους λιγότερους από ό,τι χρειάζεται.

Οι εκτιμήσεις για το σιτάρι και το κριθάρι μέχρι το τέλος του 2019 είναι εξίσου ανησυχητικές. Η Βόρεια Κορέα, η οποία υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις λόγω των πυρηνικών δραστηριοτήτων της, βασιζόταν στην τακτική προμήθεια επισιτιστικής βοήθειας από τα Ηνωμένα Εθνη για χρόνια.

Πηγή: Skynews