Βρετανία: Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσιεύμα της HuffPost UK που αποκαλύπτει ότι οι Τόρις «επιταχύνουν» την επιλογή υποψηφίων βουλευτών.
Bethany Clarke via Getty Images

Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας εντείνει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων βουλευτών, πυροδοτώντας τις φήμες ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα προκηρύξει γενικές εκλογές την άνοιξη του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος του κόμματος Γκρεγκ Χαντς είπε στους βουλευτές ότι η διαδικασία επιλογής τους «επιταχύνεται» σε βασικές περιφέρειες.

Ο Σουνάκ έχει προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 για να προκηρύξει τις επόμενες γενικές εκλογές, αλλά οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2024.

Ωστόσο σε ένα email που είδε η HuffPost UK, ο Χαντς τονίζει ότι οι Τόρις πρέπει να «αυξήσουν τάχιστα τον αριθμό» των επίδοξων βουλευτών που επιλέγονται για να επιδιώξουν τη νίκη σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που ερμηνεύεται ως σημάδι ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές στη χώρα νωρίτερα το επόμενο έτος.

Ο Χαντς έχει θέσει ως στόχο να έχει 100 υποψηφίους μέχρι τη διάσκεψη του Συντηρητικού κόμματος τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το email του προς τους βουλευτές των Τόρις αναφέρει: «Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε στους υποψήφιους βουλευτές μας τον χρόνο που χρειάζονται για να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα του ονόματός τους, να χτίσουν το τοπικό τους προφίλ και να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πόρτες παντού στις εκλογικές τους περιφέρειες.

«Το να έχουμε όσους περισσότερους μπορούμε στη θέση τους όσο το δυνατόν νωρίτερα, είναι ζωτικής σημασίας για την εκλογική μας ετοιμότητα».

Ο Χαντς λέει ότι «η πρώτη δόση» των κοινοβουλευτικών εκλογικών περιφερειών θα διαφημιστεί στον εγκεκριμένο κατάλογο υποψηφίων των Τόρις στις 17 Απριλίου.

Ο πρόεδρος των Τόρις προσθέτει: «Μετά από αυτό θα υπάρξει ένας σταθερός ρυθμός περαιτέρω δόσεων που θα ανοίξουν μέχρι τη διάσκεψη του κόμματος αυτό το φθινόπωρο.

«Eως τότε, πρόθεσή μου το κόμμα να έχει έτοιμους 100 υποψήφιους βουλευτές.

«Αυτές οι αρχικές δόσεις θα επικεντρωθούν σε εκλογικές περιφέρειες όπου συνταξιοδοτείται ένας συντηρητικός βουλευτής, καθώς και στις έδρες της αντιπολίτευσης που θα αποτελέσουν προτεραιότητα στις επόμενες γενικές εκλογές.

«Όπου οι επιλογές γειτνιάζουν με την εκλογική σας περιφέρεια, τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος θα εξασφαλίσουν ότι είστε πλήρως ενημερωμένοι, ώστε να μπορείτε να καλωσορίσετε και να υποστηρίξετε τους συναδέλφους σας μόλις επιλεγούν».

Η HuffPost UK αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες ότι υπουργοί των Τόρις έλαβαν εντολή να «αφιερώσουν τρεις ολόκληρες ημέρες» σε πολιτικές εκστρατείες ενόψει των δημοιτκών εκλογών του Μαΐου.

Μετά από αυτό, πρέπει να αφιερώσουν «μία ολόκληρη μέρα το μήνα» για τον ίδιο σκοπό μέχρι τις γενικές εκλογές.

Η ανάγκη των Συντηρητικών να επιλέξουν γρήγορα υποψήφιους βουλευτές έχει γίνει πιο επιτακτική από τον μεγάλο αριθμό βουλευτών που παραιτούνται πριν τις επόμενες εκλογές.

Μέχρι στιγμής, 26 βουλευτές των Τόρις έχουν ανακοινώσει ότι παραιτούνται.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα