Βρετανία: Μεγάλο προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη ψηφοφορία των Συντηρητικών

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα είναι σίγουρα άνδρας.
|
ASSOCIATED PRESS

Στο δεύτερο γύρο της μάχης για την ηγεσία των Συντηρητικών, συνεπώς και για την πρωθυπουργία, της Μεγάλης Βρετανίας πέρασαν οι Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ, Ματ Χάνκοκ, Τζέρεμι Χαντ, Σατζίντ Τζαβίντ, Ντομινίκ Ράαμπ και Ρόρι Στιούαρτ, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριμθό των 17 ψήφων στην ψηφοφορία που διεξήχθη σε αίθουσα του κοινοβουλίου, το μεσημέρι της Πέμπτης, με τη συμμετοχή των βουλευτών των Τόρις.

Οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του νέου πρωθυπουργού της χώρας που θα πάρει τη θέση της Τερέζας Μέι ήταν δέκα ενώ το μεγαλύτερο φαβορί επιβεβαιώθηκε πως είναι ο τέως ΥΠΕΞ και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που έλαβε 114 ψήφους από τους συνλικά 313. Αυτό σημαίνει πως ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, χωρίς να υπάρξουν άκυρα ψηφοδέλτια.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως το μετέδωσε το Skynews:

Μπόρις Τζόνσον: 114

Τζέρεμι Χαντ: 43

Μάικλ Γκόουβ: 37

Ντομινίκ Ράαμπ: 27

Σατζίντ Τζαβίντ: 23

Ματ Χάνκοκ: 20

Ρόρι Στιούαρτ: 19

Αντρεα Λίντσομ: 11

Μαρκ Χάρπερ: 10

Εσθερ ΜακΒέι: 9

Εμφανώς ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα ο Μπόρις Τζόνσον, ευχαρίστησε μέσω twitter όλους τους συναδέλφους του, που τον στήριξαν.

Ανάλογα τιτιβίσματα έκαναν και άλλοι, που επίσης συνεχίζουν στη μάχη της διαδοχής.

Στα τέλη του μήνα θα προκύψει και η τελική απόφαση για τον νέο ηγέτη του κόμματος από νέα ψηφοφορία, στην οποία θα συμμετέχουν τα 200.000 εγγεγραμμένα μέλη των Τόρις.

Η πρώτη ψηφοφορία έγινε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης και όποιος δεν συγκέντρωσε τουλάχιστον 17 ψήφους, αποχωρεί από την κούρσα. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Μαρκ Χάρπερ, Αντρεα Λίντσομ και Εσθερ ΜακΒέι.

Περί τα τέλη Ιουνίου θα προκύψει το τελικό ζευγάρι για το οποίο θα ψηφίσουν οι βουλευτές, αλλά και τα μέλη του κόμματος. Ο νέος πρωθυπουργός - για την ιστορία - θα είναι ο 14ος στη μακρά βασιλεία της Ελισάβετ Β’.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, δεσμεύτηκε να είναι ανοικτός και ειλικρινής, αλλά και να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, με βάση δηλαδή το χρονοδιάγραμμα της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

Η επόμενη ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Το ελάχιστο όριο ψήφων που θα απαιτούνται τότε έχει οριστεί στις 33.

(Mε πληροφορίες από Skynews, BBC, HuffPost Uk)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα