Βρετανία: Ρεκόρ πενταετίας στον αριθμό αστέγων

Σχεδόν 105.000 νοικοκυριά βρίσκονταν σε προσωρινή στέγαση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 131.000 παιδιών, κάτι που είναι πρωτοφανές.
via Associated Press

Ο αριθμός των οικογενειών και των ατόμων που μένουν άστεγοι στην Αγγλία είναι ο υψηλότερος από το 2018, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τρίτη, προκαλώντας εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει ταχύτερα τους νόμους περί ενοικίασης και να κατασκευάσει περισσότερες οικονομικά προσιτές κατοικίες.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσης κόστους ζωής, με τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού να αναγκάζουν τους ανθρώπους να πασχίζουν να πληρώσουν ακόμα και τα βασικά αγαθά αλλά και να ανταποκριθούν στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των ενοικίων.

Περίπου 79.840 νοικοκυριά, τα οποία μπορεί να αποτελούνται από οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα, έλαβαν βοήθεια από τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης ή του κινδύνου έλλειψης στέγης, όπως έδειξαν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Από αυτά λίγο πάνω από τα μισά ήταν ήδη άστεγα και το 18% ήταν από το Λονδίνο.

PHIL NOBLE via Reuters

Εν τω μεταξύ, 104.510 νοικοκυριά βρίσκονταν σε προσωρινά καταλύματα που τους παρασχέθηκαν για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ο υψηλότερος από τότε που άρχισε η καταγραφή του αριθμού αυτού το 1998.

Η αύξηση ήταν απότομη, καθώς από πέρυσι έχουν τοποθετηθεί σε προσωρινή στέγαση 9.520 περισσότερα νοικοκυριά, δηλαδή ένα άλμα της τάξης του 10%.

Περίπου 131.370 παιδιά βρίσκονται επίσης σε προσωρινά καταλύματα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ένας βασικός παράγοντας της αύξησης είναι η λήξη των εξασφαλισμένων βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενός τύπου σύμβασης ορισμένου χρόνου, δήλωσε η κυβέρνηση.

Τέτοιες συμβάσεις είναι κοινές στη Βρετανία και επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να κάνουν έξωση στους ενοικιαστές στο τέλος της περιόδου της σύμβασης χωρίς λόγο και με προειδοποίηση μόνο δύο μηνών. Οι εξώσεις αυτές ονομάζονται στη Βρετανία χωρίς υπαιτιότητα.

Οι ιδιοκτήτες κάνουν έξωση στους ενοικιαστές για να νοικιάσουν σε άλλους, να πουλήσουν το ακίνητο ή λόγω ληξιπρόθεσμων ενοικίων, δήλωσε το Τμήμα για την Εξομάλυνση, τη Στέγαση και τις Κοινότητες (DLUHC) της κυβέρνησης.

Ορισμένες τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 123% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, οδηγώντας σε αύξηση των ποσοστών καθυστερούμενων ενοικίων, συνέχισε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση για τη στέγαση Shelter κάλεσε την κυβέρνηση να κατασκευάσει περισσότερες προσιτές, κοινωνικές κατοικίες για να μειώσει την πίεση στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα υποστηρίζει πως κάθε μέρα 172 οικογένειες στη Βρετανία αναγκάζονται να μείνουν χωρίς στέγη λόγω έξωσης.

″Οι εξώσεις χωρίς υπαιτιότητα τροφοδοτούν την έλλειψη στέγης και προκαλούν αναταραχή στις ζωές χιλιάδων οικογενειών”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Shelter, Πόλι Νιτ, ζητώντας αποφασιστικά μέτρα.

Προέτρεψε την κυβέρνηση να περάσει το συντομότερο δυνατό στο νόμο το προγραμματισμένο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ενοικιαστών, το οποίο επιδιώκει την κατάργηση των εξώσεων χωρίς υπαιτιότητα.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επανέλαβε τη Δευτέρα τις υποσχέσεις του για ενίσχυση της κατασκευής κατοικιών μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Δημοφιλή