Βρετανία: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία που φέρνει πιο κοντά την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού

Οκτώ υποψήφιοι, μια διαδικασία συνεχών αποκλεισμών μέχρι τους δύο, οι υποσχέσεις που μοιράζουν και τα αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν.
Λιζ Τρασ, Υπ.Εξωτερικών
Λιζ Τρασ, Υπ.Εξωτερικών
via Associated Press

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος (Τόρις) της Βρετανίας ψηφίζουν σήμερα στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των οκτώ επίδοξων νέων ηγετών σε δύο. Τότε τον τελικό λόγο θα έχουν τα μέλη του κόμματος.

Τρεις από τους 11 αρχικούς διεκδικητές για την ηγεσία των Τόρις- και άρα και για την πρωθυπουργία- αναγκάστηκαν την Τρίτη να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους αφού δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που να τις στηρίζουν, ως ορίζει η διαδικασία.

Οι υποψήφιοι όμως παραμένουν αρκετοί.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, είναι το φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων ενώ στην κούρσα παραμένουν επίσης ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ναχίμ Ζαχάουι και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους.

Λιγότερο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες όπως η πρώην υπουργός Ισοτήτων Κέμι Μπάντενοχ και η υφυπουργό Εμπορίου, Πένυ Μορντάντ έχουν κερδίσει αξιοσημείωτη υποστήριξη από σημαντικούς βουλευτές των Τόρις και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα μέλη του κόμματος, που θα είναι και αυτοί που τελικά να αναδείξουν τον νικητή.

Σήμερα, ο κάθε ένας εκ των οκτώ υποψηφίων πρέπει να εξασφαλίσει 30 ψήφους από τους 358 βουλευτές του κόμματος για να περάσει στην επόμενη φάση ενώ ο υποψήφιος με τους λιγότερους υποστηρικτές θα αποκλειστεί.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί 15:30-17:30 (ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται αμέσως.

Ρίσι Σουνάκ, πρώην υπ.Οικονομικών
Ρίσι Σουνάκ, πρώην υπ.Οικονομικών
Henry Nicholls via Reuters

Σε κάθε περίπτωση ο τελικός νικητής θα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη που έχει πληγεί από μια σειρά σκανδάλων κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον- από την παραβίαση των κανόνων καραντίνας για την πανδημία έως τον διορισμό βουλευτή στην κυβέρνηση, παρόλο ήταν γνωστές οι καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλικές επιθέσεις.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει έναν πληθωρισμό που έχει εκτοξευθεί, υψηλό χρέος και χαμηλή ανάπτυξη ενώ οι πολίτες παλεύουν με τη μεγαλύτερη πίεση στα οικονομικά τους εδώ και δεκαετίες. Όλα αυτά διαδραματίζονται στο πλαίσιο μιας ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.

Καθώς η εκλογική διαδικασία εντείνεται, ορισμένοι από τους υποψηφίους έχουν προσφέρει μια σειρά από εντυπωσιακές υποσχέσεις μείωσης φόρων ενώ οι υποστηρικτές τους στρέφονται εναντίον των αντιπάλων τους.

Ο Σουνάκ είπε ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποσχεθεί μια αύξηση των δαπανών και χαμηλότερους φόρους λέγοντας ότι προσφέρει ειλικρίνεια και «όχι παραμύθια».

Η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντοριέ η οποία ήταν μια εκ των πολύ αφοσιωμένων υποστηρικτών του Τζόνσον και τώρα στηρίζει την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας στη κούρσα της διαδοχής, κατηγόρησε τους συνεργάτες του Σουνάκ για «βρώμικα κόλπα και σκοτεινές τέχνες» στο πλαίσιο μιας στρατηγικής («Stop Liz» μτφρ. ”Σταματήστε την Λιζ”), με στόχο να μην εκλεγεί η εκλεκτή της.

Ναντιμ Ζαχάουι, νυν υπ.Οικονομικών
Ναντιμ Ζαχάουι, νυν υπ.Οικονομικών
Leon Neal via Getty Images

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκαταλείπει την ηγεσία του κόμματος και μόλις οι εσωκομματικές διαδικασίες ολοκληρωθούν θα παραδώσει και τα ηνία της χώρας.

Οι επίδοξοι διάδοχοί του τόνισαν πώς θα προσφέρουν ακεραιότητα και αξιοπιστία αλλά έχουν και αυτοί να απολογηθούν για πολλά. Όπως γιατί τόσο καιρό υποστήριζαν τον Τζόνσον (κυρίως οι Σουνάκ και πολύ περισσότερο η Τρας).

Ειδικά δε στον Σουνάκ, όπως και στον Τζόνσον, επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του lockdown.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι τους λένε επίσης ότι οι υποψήφιοι επικεντρώνονται μόνο στο να κερδίσουν την υποστήριξη της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος μιλώντας για φοροελαφρύνσεις και όχι για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής που αντιμετωπίζει το κοινό.

Δημοφιλή