Βρετανία: Το Facebook ευθύνεται για τα εκατομμύρια φωτογραφιών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Κανένας εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη δεν θα μπορεί να διαβάσει ή να τροποποιήσει τα μηνύματα.
LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Το Facebook ήταν υπεύθυνο για το 94% των 69 εκατομμυρίων φωτογραφιών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που δημοσιεύτηκαν το 2019 σύμφωνα με τις τεχνολογικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα νούμερα έγιναν γνωστά όταν επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσαν ανακοίνωση την Κυριακή, προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο που έχει στην δημόσια ασφάλεια του διαδικτύου, η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων από τον αποστολέα μέχρι τον παραλήπτη. (end-to-end encryption)

Το Facebook έχει στο παρελθόν ανακοινώσει σχέδια για την πλήρη κρυπτογράφηση των επικοινωνιών στην εφαρμογή Messenger, καθώς και στην υπηρεσία Instagram Direct, κάτι που ισχύει ήδη για το WhatsAPP, που σημαίνει ότι κανένας εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη δεν θα μπορεί να διαβάσει ή να τροποποιήσει τα μηνύματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση του απορρήτου των χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες.

Μόνο που οι αρχές φοβούνται ότι μία τέτοια κίνηση θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην ικανότητα τους να εντοπίζουν παιδόφιλους και να προστατεύουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Περίπου 16,9 εκατομμύρια καταγγελίες έγιναν από αμερικάνικες εταιρείες τεχνολογίας στο Εθνικό Κέντρο για Αγνοούμενα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC) πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 69 εκατομμυρίων φωτογραφιών, παιδιών που κακοποιήθηκαν. Μία αύξηση της τάξεως του 50% με το προηγούμενο έτος.

Περίπου το 94% των καταγγελιών, ανάμεσα σε αυτές και η κατηγορία με τις χειρότερες φωτογραφίες, προήλθε από το Facebook, ανέφεραν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Μεγάλης Βρετανίας..

Ωστόσο, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA), προειδοποίησε ότι θα γίνει μηδενικός ο αριθμός καταγγελιών εάν το Facebook προχωρήσει στην κρυπτογράφηση.

Ο Ρόμπερτ Τζόουνς, διευθυντής της NCA που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, είπε για το σχέδιο: «Τα φώτα θα σβήσουν, ο ήχος της πόρτα που θα κλείσει θα είναι εκκωφαντικός και η εικόνα θα χαθεί οριστικά. Είναι τόσο απλό. Έχουμε την καλύτερη τεχνογνωσία. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που διατηρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλές έναντι τρομοκρατών, εχθρικών κρατών, κυβερνοεπιθέσεων, που μας λένε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Τους πιστεύω. Και ανησυχώ βαθύτατα».

Οι καταγγελίες, όπως είπε ο Ρόμπερτ Τζόουνς οδήγησαν στη σύλληψη περισσότερων από 4.500 ανθρώπων και στη διαφύλαξη περίπου 6.000 παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο την χρονιά που διανύουμε μέχρι και τον Ιούνιο.

Και συνέχισε λέγοντας πως, «Το μοντέλο κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο που προτείνεται, βγάζει από το παιχνίδι έναν από τους πιο επιτυχημένους τρόπους για να εντοπίσουμε αυτούς που παρανομούν κάτι που έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα των ερευνών μας, των ψηφιακών μέσων μας, της ψηφιακής εγκληματολογίας μας, της δημιουργίας προφίλ αυτών των ανθρώπων αλλά και με τους πληροφοριοδότες μας, που μας επιτρέπουν να ταυτοποιούμε τα θύματα και να τα προστατεύουμε».

«Αυτό που διακινδυνεύουμε να χάσουμε με αυτές τις αλλαγές είναι το περιεχόμενο, το οποίο μας δίνει την πληροφορία που μας οδηγεί να συλλάβουμε αυτούς τους κακοποιούς και να σώσουμε τα παιδιά».

Ένα χρόνο μετά την ανοιχτή επιστολή της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ζητώντας του να μην προχωρήσει με την κρυπτογράφηση από αποστολέα σε παραλήπτη, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι το Facebook δεν έχει δημοσιεύσει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για την ασφάλεια των παιδιών.

Η επιστολή που υπέγραψε η Πρίτι Πατέλ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Ινδία και την Ιαπωνία - των οποίων ο πληθυσμος τους αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των δύο δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook παγκοσμίως- καλεί τις εταιρείες τεχνολογίας να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλείσουν τα μάτια στην εγκληματικότητα. Παράλληλα ζητάει να επιτρέπεται η πρόσβαση στις αρχές στο περιεχόμενο των μηνυμάτων αλλά και την εμπλοκή των κυβερνήσεων.

Η Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι, «Το οφείλουμε σε όλους τους πολίτες μας, ειδικά τα παιδιά μας, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τους συνεχίζοντας να αποκαλύπτουμε σεξουαλικά αρπακτικά και τρομοκράτες που λειτουργούν στο διαδίκτυο».

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κρυπτογράφηση αποτελεί θεμέλιο εμπιστοσύνης στον ψηφιακό κόσμο και δεν υποστηρίζουμε αντιπαραγωγικές και επικίνδυνες προσεγγίσεις που θα αποδυνάμωναν ουσιαστικά ή θα περιόριζαν τα συστήματα ασφαλείας. Ωστόσο, συγκεκριμένες εφαρμογές της τεχνολογίας στο κομμάτι της κρυπτογράφησης, δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών».

Η απάντηση του Facebook ήρθε από εκπρόσωπο της εταιρείας με το εξής σχόλιο:

«Έχουμε υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό ότι η κρυπτογράφηση από αποστολέα σε παραλήπτη είναι απαραίτητη για την προστασία των πιο προσωπικών - ιδιωτικών πληροφοριών του ανθρώπου. Σε όλες αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι προτιμούν κρυπτογραφημένα μηνύματα στις διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιούν, επειδή είναι ασφαλή από χάκερ, εγκληματίες και παρεμβολές τρίτων».

«Το Facebook είναι η πρωτοπόρος εταιρεία της βιομηχανίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην ανάπτυξη νέων τρόπων πρόληψης, εντοπισμού και καταστολής της κακοποίησης, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλή ασφάλεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Πηγή: Skynews

Δημοφιλή