ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2019 07:16 EET

Βρετανία: Τριάντα έδρες μπορεί να στοιχίσουν την πλειοψηφία στον Μπόρις Τζόνσον

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 00:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και θα αρχίσει ο αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Toby Melville / Reuters

Τριάντα μόλις έδρες θα μπορούσαν να απειλήσουν την πλειοψηφία που χρειάζεται ο Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα Πέμπτη στη Βρετανία.

Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει η νέα δημοσκόπηση της YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα και καταγράφει έντονη κινητικότητα στους Εργατικούς η οποία φαίνεται να κλείνει κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Περίπου 21.200 ψηφοφόροι κρατούν στα χέρια τους την τύχη των εκλογών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσίευσης, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες στο 34% και το Συντηρητικό, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%. Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα - 100.000 ερωτηθέντων.

H δημοσκόπηση της YouGov καταγράφει επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαίων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειας τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τα δεδομένα της ανάλυσης προκάλεσαν θόρυβο στους Τόρις οι οποίοι είδαν τις έδρες τους να μειώνονται από 68 που ήταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, σε 28 το βράδυ της Τρίτης μέσα από την δημοσκόπηση.

Αυτή τη στιγμή, ως εκ τούτου, το σενάριο της ανάδειξης του Τζέρεμι Κόρμπιν σε πρωθυπουργό της Βρετανίας δεν είναι διόλου απίθανο.

Πολλά από τα «δυνατά χαρτιά» των Τόρις παράλληλα αντιμετωπίζουν κίνδυνο να χάσουν τις θέσεις τους στην τακτική ψηφοφορία. Για παράδειγμα, εάν 949 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι ψηφοφόροι υποστήριζαν τους Εργατικούς στο Τσινγκφορντ και στο Γούντφορντ, ο πρώην ηγέτης των Τόρις, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ θα απομακρυνόταν από το Κοινοβούλιο.

Ομοίως, θα χρειάζονταν μόνο 1.207 Εργατικοί και Πράσινοι ψηφοφόροι για να υποστηρίξουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στο Έσερ και την Γουόλτον ον Τέιμς για να εξαφανίσουν από την πολιτική σκηνή τον Ντομινίκ Ράαμπ τελείως.

Η Ναόμι Σμιθ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση ανέφερε: «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανόν να ανατραπούν πολλές ισορροπίες σε αυτές τις εκλογές, δεδομένης της συρρίκνωσης της πλειοψηφίας των Τόρις».

Μεγάλες ιστοσελίδες ήδη στοιχηματίζουν για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένας πλήρης κατάλογος των 30 εδρών που θα μπορούσαν τελείως να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

HuffPost Uk/BEST FOR BRITAIN

Σημειώνεται πως οι κάλπες θα κλείσουν στις 00:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και αμέσως μετά θα αρχίσει ο αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Από την ίδια ώρα αναμένονται δεδομένα του exit poll, που θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, καθώς το ερώτημα - λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας - εξακολουθεί να παραμένει εάν θα υπάρξει στο κοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκοτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

(Με πληροφορίες από HuffPost Uk)