WSJ: Ο αρχηγός της Χαμάς θεωρεί πως οι νεκροί άμαχοι τη συμφέρουν, δείχνει η αλληλογραφία του

Ποιοι φαίνονται να είναι οι στόχοι του Γιαχία Σινουάρ
O Γιαχία Σινουάρ σε ομιλία του τον Απρίλιο του 2022
O Γιαχία Σινουάρ σε ομιλία του τον Απρίλιο του 2022
via Associated Press

«Οι κτηνώδεις υπολογισμοί του αρχηγού της Χαμάς: Η αιματοχυσία αμάχων θα βοηθήσει τη Χαμάς» τιτλοφορείται αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται την αλληλογραφία του αρχηγού της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Ο Σινουάρ αντιστέκεται εδώ και μήνες στις πιέσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων με το Ισραήλ- και πίσω από τη στάση του αυτή, σύμφωνα με μηνύματα που έστειλε σε διαμεσολαβητές, βρίσκεται η εκτίμηση πως οι περαιτέρω συγκρούσεις και οι επιπλέον θάνατοι αμάχων Παλαιστινίων είναι προς όφελος της Χαμάς. «Έχουμε τους Ισραηλινούς εκεί που τους θέλουμε» αναφέρει σε πρόσφατο μήνυμά του σε αξιωματούχους της Χαμάς που διαπραγματεύονταν συμφωνία με αξιωματούχους από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως είδε και εξέτασε δεκάδες μηνύματα του Σινουάρ προς τους διαπραγματευτές. Στα μηνύματα αυτά ο αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει μια ψυχρή αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και καθιστά σαφές πως θεωρεί ότι το Ισραήλ έχει να χάσει πιο πολλά από τον πόλεμο σε σχέση με τη Χαμάς. Τα μηνύματα αυτά κοινοποιήθηκαν από πολλαπλά άτομα με διαφορετικές απόψεις από αυτές του Σινουάρ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σε ένα μήνυμα προς στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα, ο Σινουάρ αναφέρεται στις απώλειες αμάχων σε συγκρούσεις όπως η Αλγερία, λέγοντας πως «αυτές είναι απαραίτητες θυσίες». Σε επιστολή στις 11 Απριλίου προς τον πολιτική ηγέτη της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, μετά τον θάνατο τριών γιών του δεύτερου σε ισραηλινό πλήγμα, ο Σινουάρ λέει πως οι θάνατοί τους θα «δώσουν ζωή στις φλέβες αυτού του έθνους, κάνοντάς το να υψωθεί στη δόξα και τιμή του».

Σκοπός του Σινουάρ, που παραμένει ζωντανός παρά τις προσπάθειες των Ισραηλινών για την εξόντωσή του, φαίνεται να είναι μια συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία που θα επιτρέψει στην ισλαμιστική οργάνωση να ισχυριστεί ότι νίκησε επειδή άντεξε πιο πολύ από το Ισραήλ και να αναλάβει την ηγεσία των Παλαιστινίων. Ακόμα και χωρίς εκεχειρία διαρκείας, ο Σινουάρ φαίνεται να θεωρεί πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει λίγες επιλογές πέρα από την κατοχή της Γάζας και την εμπλοκή σε ένα αντάρτικο υπό την ηγεσία της Χαμάς για μήνες ή χρόνια. Κάτι τέτοιο είχε προβλέψει ο ίδιος έξι χρόνια πριν, όταν έγινε αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς ίσως χάσει πόλεμο με το Ισραήλ, μα αυτό θα έφερνε ισραηλινή κατοχή σε πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους. «Για τον Νετανιάχου μια νίκη θα ήταν ακόμα χειρότερη από ήττα» είχε πει σε Ιταλό δημοσιογράφο το 2018.

via Associated Press

Ήταν 5 χρονών στον πόλεμο του 1967. Εντάχθηκε στο κίνημα που θα εξελισσόταν στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980 και ήταν κοντά στον ιδρυτή, Αχμέντ Γιασίν, ενώ έστησε και μια εσωτερική «αστυνομία» για την εξόντωση υπόπτων ως πληροφοριοδοτών, βάσει της ομολογίας του στις ισραηλινές αρχές το 1988. Καταδικάστηκε ισόβια για φόνους και πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή πριν αφεθεί ελεύθερος σε ανταλλαγή το 2011 για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Όταν ήταν κρατούμενος στο Ισραήλ είχε παίξει ρόλο στις πιέσεις για απελευθέρωση Παλαιστινίων που είχαν φυλακιστεί για δολοφονίες Ισραηλινών και ήταν τόσο μαξιμαλιστικές οι απαιτήσεις του που τον έβαλαν σε απομόνωση για να μην επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Όταν έγινε αρχηγός το 2017, πάντα η βία βρισκόταν στην «εργαλειοθήκη» του.

Το 2018 υποστήριξε διαδηλώσεις στον φράχτη, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανοίγουν πυρ όταν υπήρξαν φόβοι παραβίασής του. Όλα αυτά, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήταν βάσει σχεδίου. «Βγαίνουμε στις επικεφαλίδες μόνο με αίμα» είχε πει σε συνέντευξή του. «Αν δεν υπάρχει αίμα δεν υπάρχουν νέα». Το 2021 η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις φάνηκαν να είναι κοντά σε εκλογές, τις πρώτες για 15 χρόνια, ωστόσο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τις ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Ο Σινουάρ διέταξε την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην πόλη, σε μια σύγκρουση 11 ημερών με εκατοντάδες νεκρούς- 242 Παλαιστίνιοι και 12 στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεώρησαν πως αυτό θα λειτουργούσε αποθαρρυντικά, μα τώρα εκτιμάται πως ήταν τότε που ο Σινουάρ άρχισε να σχεδιάζει την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με στόχο να δώσει τέλος στην παράλυση της σύγκρουσης Ισραήλ- Παλαιστινίων και να αναζωογονήσει τη διεθνή διπλωματική της σημασία, όπως λένε Άραβες αξιωματούχοι και στελέχη της Χαμάς που ξέρουν πώς σκέφτεται.

via Associated Press

Παρόλα αυτά, αν και ο ίδιος σχεδίασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, αρχικά του μηνύματα δείχνουν πως είχε εκπλαγεί από την αγριότητά της και το πόσο εύκολα γίνονταν κτηνωδίες σε βάρος αμάχων. «Τα πράγματα έφυγαν εκτός ελέγχου» έγραψε σε ένα από τα μηνύματά του, αναφερόμενος σε συμμορίες που άρπαξαν γυναίκες και παιδιά. «Παρασύρθηκαν από αυτά, και αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί».

Στην αρχή εστίαζε στη χρήση των ομήρων ως διαπραγματευτικού χαρτιού για να καθυστερήσει η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μία ημέρα αφού Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στη Γάζα, ο Σινουάρ έλεγε πως η Χαμάς ήταν έτοιμη για συμφωνία ανταλλαγής των ομήρων με όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ. Ωστόσο δεν υπολόγισε σωστά την αντίδραση το Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κήρυξε ως στόχο την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων μέσω στρατιωτικής πίεσης. Επίσης, ο Σινουάρ φαίνεται να έκανε λάθος και ως προς την στήριξη από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Εν μέρει τον παραπλάνησαν και εν μέρει παραπλάνησε τον εαυτό του» λέει ο Εχούντ Γιαάρι, Ισραηλινός σχολιαστής που τον ήξερε από τότε που ήταν στη φυλακή. «Απογοητεύτηκε πολύ».

via Associated Press

Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία της Χαμάς άρχισε να παίρνει αποστάσεις, υποστηρίζοντας πως εξαπέλυσε την επίθεση χωρίς να την ενημερώσει, σύμφωνα με Άραβες αξιωματούχους. Επίσης, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς, η πολιτική ηγεσία άρχισε να συναντά άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για να συζητηθούν συμβιβασμοί και σχέδια για την επόμενη ημέρα. Δεν ζητήθηκε η γνώμη του Σινουάρ, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «ντροπιαστικό και εξωφρενικό» σε μήνυμά του στην πολιτική ηγεσία. «Όσο μαχητές στέκονται ακόμα και δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο, τέτοιες επαφές θα έπρεπε να σταματήσουν αμέσως...έχουμε τις δυνατότητες να συνεχίσουμε να πολεμάμε για μήνες».

Ο ίδιος καλούσε αργότερα (κατά τον Φεβρουάριο) την πολιτική ηγεσία εκτός της Γάζας να μην προβεί σε παραχωρήσεις και να πιέσει για μόνιμο τέλος του πολέμου. Οι μεγάλες απώλειες αμάχων θα έφερναν διεθνή πίεση στο Ισραήλ, έλεγε, ενώ η ένοπλη πτέρυγα ήταν έτοιμη για μεγάλη μάχη- «το ταξίδι του Ισραήλ στη Ράφα δεν θα είναι περίπατος σε πάρκο» είπε στους ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα.

Όσο περνούσε ο καιρός και οι διαφωνίες στην ισραηλινή κυβέρνηση έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, η Χαμάς θεωρούσε πως οι απειλές για επίθεση στη Ράφα ήταν διαπραγματευτική τακτική. Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε να επεκταθεί στη Ράφα για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δομές της Χαμάς εκεί. Μετά η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στις 5 Μαΐου, σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες, και αξιωματούχοι της Χαμάς εκτός Γάζας άρχισαν να υιοθετούν τη γραμμή του Σινουάρ. Ωστόσο το Ισραήλ άρχισε την επιχείρηση στη Ράφα, αν και το ανθρωπιστικό και διπλωματικό κόστος είναι μεγάλο.

Σε πρόσφατο μήνυμά του σε συμμάχους του ο Σινουάρ παρομοιάζει τον πόλεμο με μια μάχη του 7ου αιώνα στην Καρμπάλα το Ιράκ όπου σκοτώθηκε ο εγγονός του Μωάμεθ. «Πρέπει να προχωρήσουμε στο ίδιο μονοπάτι που αρχίσαμε...ή να γίνει μια νέα Καρμπάλα».

Δημοφιλή