Ξανα-ανακαλύψτε τον εαυτό σας σε περίπτωση περιορισμού στο σπίτι λόγω κορονοϊού

Το ξέρατε ότι το διάβασμα για μόλις έξι λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους κατά 60%.
Getty Images

Καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με κορονοϊό συνεχώς αυξάνονται, περισσότεροι άνθρωποι ενθαρρύνονται να απομονωθούν στο σπίτι τους στη προσπάθεια να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Ενώ η απομόνωση μπορεί να ακούγεται σαν ένα ιδανικό σενάριο για τους εσωστρεφείς, δύο εβδομάδες μόνοι με τον εαυτό μας μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει βαρετό και κουραστικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί η διάθεση και τα συναισθήματα μας να επηρεαστούν. Μπορεί να αισθανόμαστε πεσμένοι, ανήσυχοι ή ακόμα να έχουμε προβλήματα με τον ύπνο μας.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για αυτό; Η HuffPost U.K. προτείνει:

1. Προσδιορίστε τις προτεραιότητες σας

Δείτε το ως μια ευκαιρία να κάνετε επιτέλους όλα εκείνα τα πράγματα που συνεχώς αναβάλλατε, όπως να δείτε μια ταινία ή να ολοκληρώσετε μια σειρά. Επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητες σας βάζοντας την ευημερία και την ευτυχία σας σε πρώτη θέση. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο (ή πέντε!), βάψτε τα νύχια σας, ξεκινήστε γυμναστική στο σπίτι. Όλα θα σας βοηθήσουν!

2. Κάντε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική επαφή με τους άλλους ανθρώπους, αλλά όταν βρίσκεστε σε απομόνωση, θα πρέπει να συμβιβαστείτε.

Αντί να περιηγείστε απερίσκεπτα μεταξύ των διάφορων μέσων κοινωνικής δικτύωσης σας, χρησιμοποιείστε τα για να επικοινωνήσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ανακαλύψτε καινούρια δίκτυα και κοινότητες και προσπαθήστε να συμμετέχετε ή να προωθείσετε έναν αξιόλογο σκοπό - ίσως ένας από αυτούς να είναι η βοήθεια των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων κατα την επιδημία - ή ακόμα να βοηθήσετε εκείνους που φαίνεται να δυσκολεύονται.

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως το Skype ή το Facetime, τα οποία κάνουν βιντεοκλήση και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα λόγω της άμεσης επικοινωνίας σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν δεν σας αρέσει αυτή η επιλογή, επικοινωνείστε με τον παλιομοδίτικο τρόπο και πάρτε ένα τηλέφωνο έναν παλιό σας φίλο (ή τη γιαγιά σας).

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεστε σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης της υγείας σας, αλλά δεν χρειάζεται να κολλάτε σε κάθε νέα είδηση. Αυτό μπορεί να τροφοδοτεί και θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τους φόβους σας. Εάν δείτε ότι όλά τείνουν προς την υπερβολή, αποφύγετε τις ειδήσεις, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και τις εφαρμογές στο κινητό ή τον υπολογιστή σας.

Αν διαπιστώσετε ότι αφιερώνετε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, περιορίστε τη χρήση σας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάθε μέρα.

3. Διαβάστε ένα βιβλίο (ή τρία)

Το διάβασμα θεωρείται πολύ θεραπευτικό, οπότε το να ξεκινήσετε ένα βιβλίο (και κατά προτίμηση ένα εμψυχωτικό!) μπορεί να κάνει θαύματα για τη ψυχή σας. Γιατί να μην ξαναεπισκευτείτε τον κόσμο των αγαπημένων σας βιβλίων, εφόσον κατά μια έννοια βρίσκεστε σε «διακοπές»;

Όταν έχετε ανακαλύψει ένα νέο βιβλίο και δεν μπορείτε να σταματήσετε να το διαβάζετε, ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα και βρίσκεστε βυθισμένοι σε έναν εντελώς νέο κόσμο - έναν κόσμο που δεν σκέφτεστε τον κορονοϊό! Μία μελέτη του νευροψυχολόγου δρ. Ντέιβιντ Λιούις έδειξε ότι το διάβασμα για μόλις έξι λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους κατά 60%. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι είναι καλύτερο στη μείωση του άγχους από τη μουσική, από μια κούπα τσάι και από μία βόλτα.

4. Ανακαινίστε το δωμάτιο σας

Τώρα που έχετε απομονωθεί στο σπίτι σας είναι η τέλεια ευκαιρία να κάνετε κάποιες αλλαγές, κυρίως, στους χώρους που περνάτε τον περισσσότερο χρόνο σας. Σκεφτείτε τρόπους που θα μπορούσατε να αλλάξετε τον χώρο στον οποίο έχετε περιορισθεί. Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα ξεσκαρτάρισμα; Τι λέτε να ξεκαθαρίσετε ποιά ρούχα φοράτε και ποιά όχι; Ή να καθαρίσετε το συρτάρι του κομοδίνου σας που πιθανόν να είναι γεμάτο με σαβούρες; Θα νιώσετε αμέσως μια ικανοποίηση και μια ευχαρίστηση. Να μην αναφέρουμε ότι θα είστε πιο ήρεμοι.

Getty Images

5. Αγοράστε κάτι για τον εαυτό σας

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ότι καλύτερο να πρέπει να μείνεις κλεισμένος στο σπίτι, για αυτό για να ανέβει λίγο η διάθεση σας αγοράστε κάτι για εσάς (απο το διαδίκτυο φυσικά!). Ωστόσο, αν έχετε κάνει εξετάσεις για τον κορονοϊό, ή έχετε βρεθεί θετικοί στον ιό, θα πρέπει να το δηλώσετε στην μεταφορική εταιρεία και να ζητήσετε να σας πάρουν τηλέφωνο πριν αφήσουν το αντικείμενο που αγοράσατε στο κατώφλι σας.

6. Κοιμηθείτε, αλλά όχι πάρα πολύ

Μπορεί να θέλετε να κοιμάστε συνέχεια αφού θα είστε κολλημένοι μέσα στο σπίτι και πιθανόν να βαριέστε. Όμως, μην το αφήσετε να σας επηρεάσει γιατί μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα του ύπνου σας. Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο για να καθορίσετε τον ύπνο σας (7-8 ώρες ανά βράδυ είναι αρκετές) και προσπαθείστε να μην παρασυρθείτε στον πειρασμό να κοιμηθείτε άλλες τρεις ώρες το απόγευμα. Βάζοντας ως προτεραιότητα τον ύπνο σας θα σας βοηθήσει να τονώσετε την ψυχική υγεία σας, αλλά προσοχή γιατί ο πολύς ύπνος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πολυ χειρότερα.

7. Γίνετε δημιουργικοί

Μελέτες δείχνουν ότι όταν βαριόμαστε είμαστε και πιο δημιουργικοί. Οπότε χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας σοφά. Γράψτε εκείνο το βιβλίο που όλο αναβάλλετε, ξεκινήστε να ζωγραφίζετε, γράψτε ένα ποίημα ή ένα τραγούδι. Απλά ξεκινήστε κάτι!

Μια άλλη εναλλακτική είναι να μάθετε μία νέα δεξιότητα. Το YouTube αποτελεί έν καλό σημείο εκκίνησης. Σε αυτό θα βρείτε μαθήματα για ότι μπορεί να φανταστείτε - από μαθήματα μαγειρικής, ζωγραφικής μέχρι και μαθήματα φωνητικής, μουσικής. Αν αυτό δεν σας βοηθάει, μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή σχετική με την δεξιότητα που θέλετε να μάθετε.

8. Χορέψτε

Είστε περιορισμένοι σε ένα δωμάτιο και έχετε βαρεθεί; Υπάρχει μόνο μία λύση για αυτό - ήρθε η ώρα να χορέψετε! Δυναμώστε τη μουσική και χορέψτε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ο χορός όχι μόνο θα ανεβάσει τη διάθεση σας, αλλά αποτελεί και μία καλή γυμναστική και άσκηση χωρίς να φύγετε από το σπίτι σας.

9. Συγκεντρωθείτε στο μέλλον

Να θυμάστε ότι η απομόνωση αυτή αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση. Οπότε γιατί να μην επικεντρωθείτε στα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον όπως τα ταξίδια που θέλετε να πάτε, η μεγάλη καριέρα που ονειρεύεστε, οι καλοκαιρινές διακοπες σας; Αν επικεντρωθείτε στο μέλλον σας, τότε υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να ανησυχείτε για το παρόν.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

ΠΗΓΗ: HuffPost U.K.