Ξεχάστε τα πάρτι και την ξέφρενη ζωή – Έτσι κάνουν πλέον διακοπές οι πλούσιοι

…και έχουν δημιουργήσει μια βιομηχανία τουρισμού με αξία που αγγίζει τα 640 δισ. δολάρια.
Colin Anderson Productions pty ltd via Getty Images

Κάποτε οι διακοπές των πλουσίων είχαν συνδεθεί με ακριβά σκάφη, ξενοδοχεία, πάρτι και μια ξέφρενη ζωή.

Αυτό πλέον τελειώνει, όπως γράφει το Business Insider. Η νέα τάση είναι τα γνωστά πλέον τα retreats που ασχολούνται με το σώμα και το πνεύμα, τα resorts που περιλαμβάνουν προγράμματα ευεξίας, διαλογισμού και υγιεινής διατροφής.

Οι πλούσιοι πελάτες πληρώνουν ακόμη και 1.400 δολάρια τη διανυκτέρευση ρε αυτά resorts, που διαθέτουν ειδικούς στα θέματα ευεξίας, ενώ μπορεί να δώσουν και 5.000 ευρώ για τα συνέδρια ευεξίας των σαββατοκύριακων, τα γνωστά wellness summits.

NurPhoto via Getty Images

Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία πλέον διαμορφώνουν τους χώρους τους για να γίνονται πηγή χαλάρωσης και ηρεμίας για τους επισκέπτες τους, προσφέροντας παράλληλα προγράμματα διαλογισμού και θεραπείες που τονώνουν σώμα και πνεύμα.

Ο λεγόμενος «τουρισμός ευεξίας» (wellness tourism), είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος κλάδος, με την αξία του να αγγίζει ήδη τα 640 δισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα έχει φτάσει τα 920 δισ. δολάρια.

Σε πολλούς είναι γνωστά τα yoga retreats, ωστόσο ο «τουρισμός ευεξίας» προσφέρει πολλά περισσότερα. Από τα υγιεινά γεύματα, στον σωστό ύπνο και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, όπως θεραπείες σπα, μασάζ, προγράμματα εκγύμνασης και διαλογισμού.

Bicho_raro via Getty Images

Ένα από τα πιο γνωστά τέτοια retreat-και αγαπημένα των celebrities, είναι το Chiva-Som, στην Ταϊλάνδη. Η διανυκτέρευση κοστίζει 1.400 δολάρια και υπάρχει η πολιτική της μίνιμουμ τριήμερης διαμονής.

Harper’s Bazaar HK

Μετά είναι τα γνωστά συνέδρια ευεξίας (wellness summits) που διαρκών ένα σαββατοκύριακο και κοστίζουν μέχρι και 5.000 ευρώ. Ένα τέτοιο είχε διοργανώσει η Γκουίνεθ Πάλτροου για πρώτη φορά το 2007 και έκτοτε έγινε ανάρπαστο.

Παράλληλα, μεγάλα ξενοδοχεία, έχοντας αφουγκραστεί τη νέα τάση, διαμορφώνουν τους χώρους τους για να βάλουν το wellness στη ζωή των επισκεπτών τους. Πρόσφατα το γνωστό resort Amanera στη Δομινικανή Δημοκρατία, πρόσθεσε στις υπηρεσίες του το πρόγραμμα «Surf + Sun» με ενεργειακές θεραπείες, γιόγκα, υγιεινά γεύματα και μαθήματα διαλογισμού, στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.650 δολαρίων ανά διανυκτέρευση.

Westend61 via Getty Images

Το 2017, ο μέσος ταξιδιώτης αυτού του είδους του τουρισμού ξόδεψε κατά μέσο όρο 1.528 δολάρια ανά ταξίδι, που είναι 58% περισσότερα από όσα ξοδεύονται σε ένα μέσο ταξίδι στο εξωτερικό.