Ξεκίνησε στη Σελιάνα το Αναγεννητικό Εργαστήρι Μανιταριών

«The Fungi Regeneration Lab» 1-15 Oκτωβρίου 2023, στο Οικοπολιτιστικό Κέντρο Re-Green, σε συνεργασία με το ERASMUS+.
.
.
RE-GREEN

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ξεκίνησε στη Σελιάνα Αχαΐας. Εκεί, στην ανατολική Αιγιάλεια, από χθες 1 έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 στο Re-Green Eco Culture Center και για έξι διαδικτυακές συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, πραγματοποιείται το πρώτο Αναγεννητικό Εργαστήριο Μανιταριών με όραμα την εμβάθυνση και την εξερεύνηση του γεμάτου εκπλήξεις κόσμου των μανιταριών.
Πρόθεση των διοργανωτών είναι να αξιοποιήσουν την κοσμική νοημοσύνη των μανιταριών και να εξερευνήσουν πώς να χρησιμοποιήσουμε την Εφαρμοσμένη Μυκητολογία, το Σχεδιαστικό Σύστημα της Περμακουλτούρας και την Ολιστική Οικονομική Θεωρία, «Η οικονομία του Ντόνατ» (Doughnut Economics), για τη δημιουργία αναγεννητικών οργανισμών.

.
.
RE-GREEN

Στο δωρεάν αυτό πρόγραμμα, όπου η συμμετοχή επιδοτείται από το ERASMUS+ μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), οι συμμετέχοντες θα αντλήσουν πληροφορίες από σχεδιαστές, καινοτόμους και ιδρυτές κοινοτήτων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, που εργάζονται με μύκητες και ολιστικά και εφαρμόσιμα οικονομικά μοντέλα για να υποστηρίξουν την αναζωογόνηση των κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων.

Μέσα από τον φακό της Περμακουλτούρας, θα εξερευνηθούν αναγεννητικοί τρόποι για να καλλιεργηθούν μανιτάρια, να δημιουργηθούν υγιή εδάφη με μύκητες, να χρησιμοποιηθούν μύκητες για τη δημιουργία κυκλικών βιο-υλικών και θα γνωρίσουν εργαλεία από την «Οικονομία του Ντόνατ» (Doughnut Economics).

.
.
RE-GREEN

Το Εργαστήρι έχει χτίσει τη φωλιά του στα αχαϊκά Βουνά πλαισιωμένο από την φθινοπωρινή πανέμορφη φύση του χωριού Σελιάνα. Για την υλοποίησή του υπάρχει στενή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Σελιανιτών «Η ΦΕΛΛΟΗ», που προσφέρει τον χώρο του ανακαινισμένου παλαιού σχολείου του χωριού, όπου θα στηθεί ένα κανονικό εργαστήριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη διεξαγωγή εργαστηριακών μαθημάτων.

Το Αναγεννητικό Εργαστήριο Μανιταριών είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην υποστήριξη όσων φιλοδοξούν να εργαστούν με μύκητες για να δημιουργήσουν ακμάζουσες κοινότητες και οικοσυστήματα. Απευθύνεται σε ομάδες όπως πχ μαθητές που τελειώνουν το σχολείο, όσους αλλάζουν καριέρα και ψάχνουν μια άλλη απασχόληση, αγρότες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες ή τεχνικούς που θέλουν να ξεκινήσουν μια αναγεννητική επιχείρηση με μύκητες. Θα το παρακολουθήσουν 20 συμμετέχοντες που πληρούν τις προϋποθέσεις από τις 110 αιτήσεις που υπήρξαν συνολικά.

.
.
RE-GREEN

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με συνεργάτες και Εισηγητές: Re-Green Eco Culture Center - Ελλάδα, Agency of Innovation & Entrepreneurship – Αυστρία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Νικόλαος Γρυσπολάκης και Χαριτίνη Παϊδή από το Ελευθεροχώραφο Κρήτη
Mycorama – Ελλάδα, Πολιτιστικό Κέντρο Σελιάνας.