Γαλλία: Ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας

Ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάθεση του Mουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, την πατρίδα του.
via Associated Press

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γαλλία, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για το πρώην στέλεχος της FIFA Μοχάμεντ μπιν Χαμάν.

Η L’Equipe αναφέρει ότι Γάλλος δικαστής εξέδωσε το ένταλμα λόγω καταγγελιών για διαφθορά. Ο Μπιν Χαμάμ ήταν βασικό στέλεχος στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, την πατρίδα του και διετέλεσε πρόεδρος της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδία (AFC) από το 2002 ως το 2011.

Σύμφωνα με τη L’Equipe, το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου, αφού ο Καταριανός δεν ανταποκρίθηκε σε μια σειρά κλήσεων να εμφανιστεί ενώπιον του οικονομικού ανακριτή.

Ο Μπιν Χαμάμ, πρώην πρόεδρος της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (AFC), ”κατηγορείται για διαφθορά σε σχέση με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ”, ανέφερε η πηγή.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκε ότι πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε δωροδοκίες για να διοργανώσει το Μουντιάλ το Κατάρ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής επικράτησε οριακά των Ηνωμένων Πολιτειών στις σχετικές εκλογές ως οικοδεσπότης του Μουντιάλ μετά από μια μακρά διαδικασία ψηφοφορίας. Οι δωροδοκίες αυτές φέρεται να δόθηκαν σε αξιωματούχους που υπέβαλαν ψηφοδέλτια στην ψηφοφορία.

Ο Μπιν Χαμάμ εκτός από πρόεδρος της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (AFC) από το 2002 έως το 2011, διετέλεσε επίσης βασικό στέλεχος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Στη συνέχεια, η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA υπέβαλε στον Μπιν Χαμάμ ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο το 2011. Ωστόσο, το πρώην στέλεχος της AFC άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Ένα δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Η έρευνα των γαλλικών αρχών επικεντρώνεται στην υπόθεση του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ωκεανίας, Ρεϊνάλντ Τεμάριι από την Ταϊτή, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου 2010 είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός έτους από τη FIFA, για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας. Αν και αρχικά δήλωσε ότι αποδέχεται την ποινή, ο Τεμάριι κατέθεσε τελικά έφεση τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου προς 1η Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αφαίρεσε από τη συνομοσπονδία της Ωκεανίας μία ψήφο στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA, η οποία θα αποφάσιζε για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022. Ο επιλεγείς ως αντικαταστάτης του Τεμάριι είχε δηλώσει δημόσια ότι θα ψήφιζε υπέρ της Αυστραλίας και, σε περίπτωση αποκλεισμού της τελευταίας, υπέρ των ΗΠΑ, που ήταν ο βασικός αντίπαλος του Κατάρ στη μάχη για την ανάληψη της διοργάνωσης.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ πλήρωσε για την υπεράσπιση του παράγοντα από την Ταϊτή, ένα ποσό της τάξης των 305.000 ευρώ, ενώ παράλληλα χρηματοδότησε ένα ταξίδι του Τεμάριι στην Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου να τον συναντήσει, τις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της τιμωρίας του και της ψηφοφορίας στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, τόσο κατά του Ρεϊνάλντ Τεμάριι, όσο και κατά του συμβούλου Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ και της δικηγόρου Ζεραλντίν Λεζιέρ. Μία άλλη έρευνα που διεξάγεται παράλληλα, έχει θέσει στο «στόχαστρο» τον τότε πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είχε υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Κατάρ.

Πηγή: Barron’s

Δημοφιλή