Γάζα: Η Χαμάς λέει πως δεν υπάρχει "πραγματική" πρόταση για εκεχειρία, μόνο "λόγια του Μπάιντεν"

Απαντήσεις καλείται να δώσει το Ισραήλ για το πλήγμα σε σχολείο του ΟΗΕ με τις ΗΠΑ να ζητούν πλήρη διαφάνεια. "Αν όντως σκοτώθηκαν 14 παιδιά...τα παιδιά δεν είναι τρομοκράτες".
Σοροί από την ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στην Νεϊζαράτ στο νοσοκομείο Αλ Ακσα. Τοπικές αρχές και ΜΚΟ αναφέρουν πως στο σχολείο είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι άμαχοι και πως υπάρχουν τουλάχιστον 37 νεκροί- μεταξύ αυτών 14 παιδιά- και δεκάδες τραυματίες (6 Ιουνίου 2024)
Σοροί από την ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στην Νεϊζαράτ στο νοσοκομείο Αλ Ακσα. Τοπικές αρχές και ΜΚΟ αναφέρουν πως στο σχολείο είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι άμαχοι και πως υπάρχουν τουλάχιστον 37 νεκροί- μεταξύ αυτών 14 παιδιά- και δεκάδες τραυματίες (6 Ιουνίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Την στιγμή που οι ΗΠΑ και χώρες της Δύσης για αποδοχή της πρότασης τριών σταδίων για εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας, που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιτνεν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς υποστηρίζει πως στη πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει υπό την μορφή ενός δεσμευτικού κειμένου για τις δύο πλευρές.

Όπως υποστήριξε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αυτός ο ”οδικός χάρτης” που παρουσιάστηκε δεν αποτελεί ”νέα πρόταση...το μόνο που υπάρχει είναι τα λόγια που είπε ο (Τζο) Μπάιντεν στην ομιλία του” την περασμένη Παρασκευή, εξήγησε ο Οσάμα Χαμντάν

″Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί δεν έχουν παρουσιάσει κανένα έγγραφο με το οποίο (οι Ισραηλινοί) δεσμεύονται να τηρήσουν όσα είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του” όπως εξήγησε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ο Μπάιντεν ”προσπάθησε να κουκουλώσει την ισραηλινή απόρριψη” προηγούμενης πρότασης, που συζητήθηκε στις αρχές Μαΐου κι είχε αποδεχθεί η Χαμάς.

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν παρουσίασε μια πρόταση-οδικό χάρτη για να επέλθει ειρήνη στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε τρία στάδια. Στο πρώτο εφαρμόζεται παύση πυρός έξι εβδομάδων, γίνεται ανταλαλγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατουμένους και εισέρχεται μεγάλος όγκος ανθρωπιστικής βοήθεια στην Γάζα. Πραγμτατοποιείται αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλες τις μεγάλες πόλεις της Γάζας και ακολουθεί και επιστροφή των σορών ομήρων ενώ κατόπιν διαπραγματεύσεων συμφωνείται μόνιμη εκεχειρία. Στο τελικό στάδιο αρχίζει η υλοποίηση σχεδίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Η Χαμάς πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαμντάν, είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία που θα ικανοποιεί τις αξιώσεις της να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πλήρης απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πιέσεις για αποδοχή της συμφωνίας

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ευελπιστεί να δοθεί ”απάντηση της Χαμάς το συντομότερο δυνατόν”.

″Θεωρούμε πως πρόκειται για επείγουσα προτεραιότητα προκειμένου να εγκριθεί αυτή η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αρχίσουν να μετριάζονται τα δεινά (...) στη Γάζα”.

Απάντηση πάντως δεν έχει δώσει ούτε το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Το μόνο που υπάρχει είναι διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων και κομμάτων υπέρ ή κατά της πρότασης. Ο δε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ”ημιτελές” το σχέδιο όπως παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος και άλλοι 16 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής κάλεσαν ξανά σε αποδοχής της πρότασης Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ζητούν ”πλήρη διαφάνεια” από το Ισραήλ για το πλήγμα σε σχολείο του ΟΗΕ

Αναφορικά με το πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε σχολείο του ΟΗΕ στην Γάζα, η διπλωματία των ΗΠΑ ζήτησε να υπάρξει πλήρης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και ΜΚΟ από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως έπληξε το σχολείο επειδή εκεί φιλοξενούνταν εγκαταστάσεις της Χαμάς και υπήρχαν ”τρομοκράτες”.

″Η ισραηλινή κυβέρνηση μας είπε πως θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων αυτών που σκοτώθηκαν” και ”αναμένουμε να είναι πλήρως διαφανής δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

″Είδαμε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους 14 παιδιά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, και ασφαλώς, όταν βλέπεις —αν είναι ακριβές αυτό— πως σκοτώθηκαν 14 παιδιά, αυτοί δεν είναι τρομοκράτες”.

Πηγές: Reuters, AFP, ΒΒC, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή