Γάζα-Βίντεο: Ο ισραηλινός στρατός λέει πως βρήκε αρχηγείο και όπλα της Χαμάς στο νοσοκομείο Σίφα

Δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες.
via Associated Press

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν ένα κέντρο διοίκησης, όπλα και εξοπλισμό που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά τις έρευνες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας την Τετάρτη, ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή του νοσοκομείου: Σύμφωνα με τις IDF, οι έρευνες στο νοσοκομείο συνεχίζονται με «ακριβή, βάσει πληροφοριών, τρόπο», προκειμένου να «συλλεχθούν επιπλέον πληροφορίες, να βρεθούν επιπλέον μέσα/πόροι (της Χαμάς) και να εκτεθούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες εντός του νοσοκομείου».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεκτείνουν τη χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας και καταστρέφοντας υποδομές της Χαμάς, περιλαμβανομένων σηράγγων. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν τους αμάχους στις ανατολικές συνοικίες της Χαν Γιουνίς να μεταβούν σε ασφαλέστερες περιοχές στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Το νοσοκομείο Σίφα αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων, που έχουν πει ότι η «καρδιά» των επιχειρήσεων της Χαμάς ήταν κρυμμένη σε σήραγγες από κάτω του. Η Χαμάς το αρνείται και ισχυρίζεται πως οι ισραηλινές ανακοινώσεις είναι «ψέματα και προπαγάνδα».

via Associated Press

Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι γίνονταν έρευνες, με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν μπει στο νοσοκομείο από νωρίς την Τετάρτη μετά από συγκρούσεις γύρω του. Επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο όπου παρουσιάζονταν αντικείμενα που βρέθηκαν, περιλαμβανομένων όπλων, χειροβομβίδων, πυρομαχικών και άλλων ειδών εξοπλισμού. Επίσης, σε μια πτέρυγα του νοσοκομείου βρέθηκε «ένα επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης και τεχνολογικά μέσα που ανήκαν στη Χαμάς, υποδεικνύοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί το νοσοκομείο για τρομοκρατικούς σκοπούς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

via Associated Press

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρετίζοντας την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο, είπε ότι «δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα που δεν μπορούμε να φτάσουμε. Δεν υπάρχουν κρυψώνες...θα βρούμε και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους μας».

Επίσης οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες με παραδόσεις ιατρικού υλικού και τροφής για μωρά στο νοσοκομείο ενώ πραγματοποιούνταν έρευνες στους χώρους του.

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας υποστήριξε ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του στα αραβικά.

via Associated Press

Μάρτυρας είπε στο BBC ότι στρατιώτες είχαν μπει τη νύχτα και έκαναν ανακρίσεις. Ο εν λόγω μάρτυρας, δημοσιογράφος μέσα στο νοσοκομείο, είπε στο BBC ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν τον πλήρη έλεγχο του νοσοκομείου και δεν λάμβαναν χώρα πυροβολισμοί. Όπως είπε, έξι τεθωρακισμένα και περίπου 100 κομάντος μπήκαν στο συγκρότημα τη νύχτα, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να πηγαίνουν δωμάτιο με δωμάτιο, ανακρίνοντας προσωπικό και ασθενείς. Οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρθηκε πως κάλεσαν όλους τους άνδρες 16-40 ετών να εγκαταλείψουν τα κτίρια του νοσοκομείου, εκτός από τη χειρουργική πτέρυγα και τα επείγοντα, και να βγουν στο προαύλιο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο υπήρξαν πυροβολισμοί στον αέρα, ωστόσο ο Μοχάμαντ Ζακούτ, διευθυντής νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, είπε στο Al Jazeera πως δεν είχε πέσει «ούτε μία σφαίρα», επειδή δεν υπήρχαν άτομα που αντιστέκονταν ή κρατούμενοι μέσα στο νοσοκομείο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες «παύσεις» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας.