Γερμανία: Στο 10% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός μετά από 71 χρόνια

Οι οικονομολόγοι παρατηρούν με σνησυχία την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και θεωρούν οτι η Γερμανία θα μπει σε ύφεση στις αρχές του 2023.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 71 χρόνων σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία ο οποίος έφτασε στο 10,9% σε ετήσια βάση και στο 2,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10% από το 7,9% τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν οτι δεν θα έφτανε σε διψήφιο ποσοστό και θα σταματούσε στο 9,5%. Οι εκτιμήσεις για το εναρμονισμένο με την ΕΕ ποσοστό έκαναν λόγο για 10,2%.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά και είχαν αξιοσημείωτη επίπτωση στον πληθωρισμό τόσο της Γερμανίας όσο και των άλλων χωρών.

Τον Σεπτέμβριο οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν στη Γερμανία κατά 43,9% σε ετήσια βάση και οι τιμές των τροφίμων κατά 18,7%.

Οι οικονομολόγοι παρατηρούν με σνησυχία την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με αρκετούς να πιστευουν πλέον οτι η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση στις αρχές του 2023.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να δανειστεί 200 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις παροχές για τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα